ALEGERI 2016. Partidele ar putea fi obligate sa puna pe liste 30% femei
Politica

ALEGERI 2016. Partidele ar putea fi obligate sa puna pe liste 30% femei

ALEGERI 2016. Partidele ar putea fi obligate sa puna pe liste, la alegerile din 2016, cel putin 30% femei. Asta in conditiile in care Romania se afla la nivelul tarilor arabe la capitolul reprezentarii femeilor in politica. Astfel, toate partidele ar putea fi obligate sa treaca pe liste cel putin 30% dintre candidati de sex feminin.

In timp ce in PSD s-a hotarat deja sa se ofere mai mult credit femeilor, membrele PNL au scris o lege prin care la alegerile parlamentare si locale din 2016, listele sa fie intocmite astfel incat sa asigure reprezentarea ambelor sexe in proportie de cel putin 30%.

Doar 3% dintre functiile de conducere din Romania sunt detinute de femei. Desi au experient, politicienele din Romania spun ca se invart intr-o lume a barbatilor plina de prejudecati.

Organizatiile care militeaza pentru egalitatea intre genuri sustin ca o lege care ar impune cel putin 30% femei pe liste la alegeri nu ar rezolva mare lucru. „Este posibil ca sefii de partide sa respecte procentul, dar sa mute femeile la coada clasamentului si sa nu fie alese”, spun reprezentantii organizatiilor.

Rovana Plumb, presedinte Consiliul National PSD: „In zona politica inca exista bariere, inca exista acel cerc din care trebuie sa iesim.”

Citeste si: Candidatii PNL la alegerile locale din 2016 vor fi lansati in ianuarie

Viorica Dancila, presedintele organizatiei de femei a PSD: „Noi nu vedem acest lucru ca pe o competitie intre femei si barbati. Sunt destule femei care ar aduce un plus de valoare.”

In partidul lor, social-democratii au hotarat deja sa le dea mai mult credit femeilor. Aurelia Cristea, deputat PSD: „30% dintre candidatii pentru alegerile locale si parlamentare sa fie femei.”

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor: „Acolo unde ai femei in conducere limbajul e mult mai adecvat lui 2015, tonul e mult mai retinut.”

Iar liberalele au si scris o lege prin care la alegerile parlamentare si locale din acest an, listele sa fie intocmite astfel incat sa asigure reprezentarea ambelor sexe in proportie de cel putin 30%.

Raluca Alexandra Pruna, ministrul justitiei: „Sper ca presedintii de partide care toti sunt barbati intr-adevar sa promoveze femei pe locuri elibigile pentru ca ideea e nu sa am pe o lista de 30 de persoane, ultimele 5 sa fie femei”
Doar ca initiatoarele nu au gasit o definitie pentru ce inseamna locuri pe liste cu sanse reale in alegeri.

Alina Gorghiu, copresedinte PNL: „Ne invartim in jurul termenului de eligibilitate, il pipaim dar nu stim cum sa-l definim. Garantat nu exista definitia locului eligibil nicaieri in legislatie.”

ONG-urile care militeaza pentru drepturile femeilor sustin ca reprezentarea femeilor in politica de la noi este la nivelul unor tari arabe.

Tudorina Mihai, reprezentat coalitia pentru egalitatea de gen: „Sa nu vedem candidate care sa fie puse la zid pentru felul in care se imbraca, pentru felul in care arata posterele electorale si cred ca e bine ca astfel de mesaje sexiste sa nu existe.”

Articole asemănătoare

Sedinta CEx al PSD de luni a fost amanata pentru ora 16.00. Intalnirea ar putea transa conflictul dintre Dragnea si Tudose

Ioana Badulescu

Trei noi secretari de stat la Mediu. Ciolos i-a eliberat din functii pe Melescanu si Palada

Lucy Ionesco

Kelemen Hunor: Referendumul pentru redefinirea familiei a esuat, pentru ca oamenii au considerat ca nu era o prioritate

Ioana Badulescu