Reguli noi la alegeri pentru diaspora. In premiera, romanii din afara granitelor, vor putea vota trei zile, de vineri pana duminica, dar si prin corespondenta. Analistii sustin insa ca situatiile jenante de pana acum se vor repeta, daca autoritatile, dar si partidele nu vor duce ample campanii de informare, privind noile proceduri.
Prima data, la alegerile prezidentiale din toamna, romanii din diaspora vor avea la dispozitie trei zile pentru a vota. Romanii sunt asteptati sa-si aleaga presedintele pe 10, respectiv 24 noiembrie. Guvernul a stabilit datele celor doua zile, dedicate scrutinului. Pentru romanii din diaspora, votul incepe vineri la pranz, adica la ora locala 12, si va tine pana duminica, la ora 9 seara. Daca la ora inchiderii sectiilor mai sunt persoane la coada, programul se va prelungi pana la 12 noaptea.
Trei zile de votare in diaspora
vineri, 8 noiembrie – 12.00 ora locala – 21.00
sambata, 9 noiembrie – 7.00 ora locala – 21.00
duminica, 10 noiembrie – 7.00 ora locala – 21.00
Ca sa elimine scandalurile din diaspora, alesii au lasat posibilitatea romanilor de peste granite sa voteze si prin corespondenta. Procedura este insa complicata si prea putin cunoscuta.
Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat o platforma, neoperationala inca, pe care romanii din afara tarii ar trebui sa anunte pana cel tarziu pe 11 septembrie, daca vor sa voteze prin corespondenta sau intr-o sectie. Daca intr-un oras romanii anunta ca vor sa vina la urne, autoritatile se angajeaza sa le creeze conditii. Problema e ca multi nu stiu despre aceasta procedura, asa ca numarul de sectii ar putea fi in continuare insuficient.
Cei care vor sa voteze prin corespondenta, trebuie sa bifeze optiunea pe platforma autoritatii electorale si sa ataseze o fotografie dupa actul de identitate, dar si dovada dreptului de sedere.
Vor primi intr-un plic autoadresat buletinele de vot pentru turul unu si doi, pe care trebuie sa le trimita inapoi astfel incat acestea sa ajunga in tara pana pe 7 noiembrie, adica cu trei zile inainte de deschiderea urnelor in tara.
Constantin Mituletu, presedinte AEP: ”Noi suntem pregatiti ca autoritate sa preinregistram toti cetatenii care vor sa isi exercite votul prin cele dou variante si vom solicita MAE si sa cadem de acord sa avem intalnire cu sefii misiunilor diplomatice din statele in care au fost cel putin 1000 de alegatori”.
Votul prin corespondenta a mai folosit la parlamentarele din 2016, iar anul acesta va fi primul in care se va folosi si in cadrul alegerilor prezidentiale. Marea problema va fi daca romanii din strainatate nu vor afla la timp despre tot ce trebuie sa faca – pentru ca, la alegerile anterioare cand a fost folosit votul prin posta, numai 9 mii au trimis cereri pentru a vota si doar jumatate au trimis buletinele inapoi.
Cei din tara vor avea la dispozitie, ca pana acum, doar o zi pentru vot – duminica, de la 7 dimineata la 9 seara.