10.3 C
România
25 septembrie 2021
ALEGERI IN ITALIA. De rezultatul alegerilor parlamentare de astazi depinde directia in care va merge Italia si UE
Externe

ALEGERI IN ITALIA. De rezultatul alegerilor parlamentare de astazi depinde directia in care va merge Italia si UE

ALEGERI IN ITALIA. Peste 45 de milioane de cetăţeni italieni sunt chemaţi la urne duminică pentru desemnarea membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, iar un rezultat neconcludent al alegerilor riscă să genereze o amplă criză politică în Italia. Coalitia de dreapta a lui Silvio Berlusconi, din care face parte si partidul de extrema dreapta Liga Nordului, este marea favorita la alegerile parlamentare din Italia, care au loc duminica. 

Alegerile parlamentare de astazi au cea mai mare miză din ultima vreme, pentru că de rezultat va depinde direcţia în care va merge Italia, dar şi Uniunea Europeană, în următorii ani. Alegerile se desfăşoară într-o atmosferă tensionată: economia bate pasul pe loc, şomajul e ridicat mai ales în rândul tinerilor, iar la acestea se adaugă şi problema sutelor de mii de refugiaţi din Peninsulă.

Imigraţia şi Europa au fost teme majore de campanie, iar partidele cu un discurs împotriva străinilor şi împotriva Bruxelles-ului sunt în frunte. Este scrutinul revenirii în politică pentru Silvio Berlusconi, al celei de-a doua şanse pentru fostul premier Matteo Renzi şi al afirmării pentru Luigi di Maio, noua figură a Mişcării 5 Stele.

Prima în intenţiile de vot este coaliţia de dreapta, ce îl are în frunte pe Silvio Berlusconi, care, la 81 de ani, are o revenire neaşteptată în fruntea politicii italiene. Alături de fostul premier sunt două partide radicale de dreapta.

Potrivit sondajelor de opinie, favorită este alianţa de centru-dreapta, care grupează Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului. Coaliţia ar obţine 37 la sută din voturi şi ar fi urmată de alianţa de centru-stânga, cu aproape 28 de procente. La distanţă foarte mică apare în sondaje formaţiunea populistă Cinci Stele, care ar obţine puţin peste 27% din sufragii.

Silvio Berlusconi, liderul Forza Italia a declarat inainte de scrutin: „Sunt încântat să vă anunţ veşti bune. Actualul preşedinte al Parlamentului European, prietenul nostru Antonio Tajani s-a declarat, în fine, de acord să candideze pentru postul de premier în viitorul guvern de centru-dreapta. Sunt veşti bune, nu-i aşa?”.

Stiri pe aceeasi tema

Cehia acuza Turcia ca sustine organizatia terorista Stat Islamic

Cristiana Petrariu Bota

Un avion al companiei Air Canada a avut o aterizare dificila si a iesit de pe pista

Corina Alexandru

Profesorul Adrian Mitroi la RFI: Razboiul economic schimba ordinea mondiala

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult