ALDE
Alegeri

ALEGERI LOCALE 2016: ALDE a validat calendarul de actiuni luand in considerare ca alegerile vor avea loc in mai – iunie 2016

ALEGERI LOCALE 2016: Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) a aprobat, luni, calendarul de actiuni pentru alegerile locale din 2016, avand la baza premisa ca alegerile vor fi organizate la sfarsitul lunii mai sau, cel tarziu, la inceputul lunii iunie 2016. Anuntul a fost facut de copresedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu. Candidatii ALDE la alegerile locale vor fi desemnati folosind sistemul de alegeri directe, mai exact fiecare membru de partid va putea sa ii voteze pe cei care devin candidati la alegerile locale.

In faza urmatoare, 15 martie — 30 aprilie, se va trece la pregatirea candidatilor pentru alegeri, un sistem nou pentru Romania. Se vor pregati atat candidatii care vor intra in cursa electorala, cat si cei care participa in sectiile de votare.

De precizat ca ALDE a decis sa participe pe cont propriu la alegerile locale si parlamentare din 2016, potrivit unui anunt facut de liderii Aliantei.

Intr-o prima etapa, ce va incepe in luna octombrie si se va incheia pe data de 15 decembrie, liberal-conservatorii vor organiza o campanie la nivel national si local, „pe canalele clasice si pe online”, pentru a atrage noi membri de partid.

ALEGERI LOCALE 2016: „Am validat calendarul de actiuni pentru pregatirea alegerilor locale din 2016. Noi am mers cu o marja de siguranta, considerand ca alegerile vor fi facute in ultima parte a lunii mai. Fie atunci, fie la inceputul lui iunie. Prima etapa a acestei actiuni se constituie in campania de atragere de noi membri. Plecam de la premisa ca este nevoie de o noua clasa politica, o clasa politica proaspata, alcatuita din oameni care nu au niciun fel de trecut discutabil. Sunt foarte multi oameni politici cu o imagine distrusa din cauza coruptiei. Prin urmare, vrem sa aducem oameni noi, un suflu nou si oameni cu competente profesionale. Incepand din luna octombrie si pana pe 15 decembrie vom face o campanie agresiva, as spune, in sensul bun al cuvantului, de atragere de noi membri”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, la finalul reuniunii conducerii ALDE.

ALEGERI LOCALE 2016: El a adaugat ca se are in vedere ca noii membri de partid sa fie promovati in functii de consilieri la nivel local, comune, municipii, resedinte de judet si consilii judetene, insa pentru desemnarea candidatilor va fi utilizat sistemul alegerilor directe.

„Odata aceasta campanie incheiata, vom trece la etapa a doua, anume alegerea candidatilor. Alegerea candidatilor nu se va face dupa procedeul bine cunoscut si impamantenit in partidele din Romania, adica desemnare de delegati la conferintele municipale, judetene, care aleg sau valideaza candidatii. La noi, vom utiliza sistemul de alegeri directe. Fiecare membru de partid va putea sa ii voteze pe cei care devin candidati la alegerile locale. Acest lucru vizeaza un dublu scop: ii putem desemna pe cei care sunt intr-adevar cei mai buni, nu pe cei care au aranjat in partid pe baza de lobby voturile delegatilor si, in al doilea rand, vrem sa dam tuturor membrilor de partid mesajul ca punctul lor de vedere conteaza in luarea deciziilor. Deci ii responsabilizam, ii facem partasi la luarea tuturor deciziilor importante”, a spus copresedintele ALDE.

ALEGERI LOCALE 2016: Tariceanu a punctat ca aceasta a doua etapa se va derula intre 15 decembrie 2015 si 15 martie 2016, in acest interval de timp fiind, totodata, desemnati si reprezentantii formatiunii in sectiile de votare.

De la mijlocul lunii martie, candidatii ALDE in alegerile locale, dar si reprezentantii formatiunii in sectiile de votare vor urma o pregatire fiindca „si politica trebuie facuta profesionist”.

Faza urmatoare, 15 martie — 30 aprilie, este legata de pregatirea candidatilor pentru alegeri. O sa facem ceea ce iarasi nu se face in Romania: pregatirea candidatilor. Foarte multi dintre cei care candideaza nu au niciun fel de pregatire politica, nu stiu ce sa vorbeasca, nu stiu care sunt temele pe care sa le abordeze. Pana la urma, si politica trebuie facuta profesionist. Trebuie facuta o scoala. A doua categorie va fi pregatirea celor care vor participa in sectiile de votare, dar este vorba de o pregatire mai degraba tehnica, pe baza legislatiei in vigoare, ca ei sa stie ce responsabilitati au, ce competente au, ce pot sa faca si care sunt limitele mandatului lor”, a subliniat Tariceanu, adaugand ca va fi elaborat si un indrumar astfel incat mesajul ALDE sa fie unul coerent si unitar. Un alt aspect avut in vedere de conducerea ALDE vizeaza inlaturarea „modelului baronilor locali”.

„Vrem sa inlaturam modelul acesta de baroni locali, care si-au constituit retelele politice si care, indiferent de ceea ce se intampla, sunt in fruntea organizatiilor. Trebuie sa introducem un mecanism care sa permita respiratia partidului, asta insemnand permanent a avea oameni de valoare si capabili sa reprezinte partidul si cetatenii in raport cu problemele cu care ne confruntam”, a sustinut Tariceanu.

Articole asemănătoare

ALEGERI IN DOUA TURURI? PNL vrea alegeri locale in doua tururi de scrutin

Lucy Ionesco

CANDIDATI PNL PARLAMENTARE 2016. Florin Citu, Leon Danaila, Mara Mares, Adriana Saftoiu sau Cristina Traila au luat fata greilor din partid

Bogdan

Rezultate finale europarlamentare. Cine sunt noii europarlamentari romani, cate mandate a obtinut fiecare partid

Lucy Ionesco