ALEGERI LOCALE 2016. Cine poate candida si vota. Repartizarea mandatelor
Alegeri

ALEGERI LOCALE 2016. Cine poate candida si vota. Repartizarea mandatelor

ALEGERI LOCALE 2016. Campania electorală pentru alegerea primarilor şi a consilierilor locali şi județeni se va desfăşura începând cu 6 mai şi până pe 4 iunie, la ora 7:00. Începând cu această dată este interzisă propaganda electorală, adică afişarea, lansarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip. Mai jos aflati cine poate candida si vota la alegerile locale din 6 iunie 2016, precum si modalitatea de repartizare a mandatelor.

ALEGERI LOCALE 2016. Cine poate candida şi vota

Au dreptul să fie aleşi consilieri şi primari cetăţenii cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puțin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice.

Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese.

La sectoarele municipiului Bucureşti pot candida şi pot fi alese persoanele care au domiciliul în Capitală, indiferent de sector.

Cetăţenii UE care au domiciliul sau reşedința în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiții ca şi cetăţenii români. Ei au dreptul de a fi aleşi în funcţia de primar, consilier local sau judeţean.

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale pot vota la alegerile locale prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de detenţie, potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central.

ALEGERI LOCALE 2016. Repartizarea mandatelor

Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripţie stabileşte pragul electoral al circumscripției, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripția respectivă. În cazul alianțelor politice sau electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 2%. Pentru alianţele cu cel puțin trei membri, pragul electoral este de 8%.

Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul, la care vor participa doar candidații aflați în această situație.

O persoană poate candida în Bucureşti pentru un singur consiliu local de sector şi pentru Consiliul General al Capitalei şi numai pentru o singură funcţie de primar, fie al unui sector, fie al municipiului.

Stiri pe aceeasi tema

NOUL COD ELECTORAL. Ponta: Modificam si legea privind alegerile parlamentare si legea pentru alegerile locale

Cristiana Petrariu Bota

REZULTATE ALEGERI CONSTANTA. REZULTATE BEC ALEGERI IN JUDETUL CONSTANTA

Cristiana Petrariu Bota

Alegeri Prezidentiale 2019, turul 2. Sectiile de votare din diaspora s-au deschis, romanii din strainatate pot vota timp de trei zile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult