9.3 C
România
19 septembrie 2024
Alegeri locale 2020. Urna mobila va putea fi dusa in spitalele COVID, la persoanele izolate si carantinate
Alegeri

Alegeri locale 2020. Urna mobila va putea fi dusa in spitalele COVID, la persoanele izolate si carantinate

ALEGERI LOCALE 2020 – Urna mobila va putea fi dusa in spitalele COVID, la persoanele izolate si carantinate, precum si la alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate sau la cei care se afla internati in spital sau executa o pedeapsa privativa de libertate.

Acestia vor putea vota, duminica, la alegerile locale, cu urna speciala mobila, dar in anumite conditii. Urna va ajunge mai intai la persoanele care nu sunt bolnave de COVID-19, iar ulterior la cei carantinati sau izolati la domiciliu. Membrii birourilor electorale si personalul de paza care insotesc urna trebuie sa poarte masca si manusi si sa nu intre in locuinta alegatorului, toate formalitatile fiind indeplinite la intrare.

ALEGERI LOCALE 2020 – CERERE PENTRU URNA MOBILA

Alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale daca au domiciliul sau resedinta in localitatea sau sectorul municipiului Bucuresti in care se afla sectia de votare.

Cererea se depune numai la sectia de votare la care este arondat imobilul unde solicita sa se deplaseze urna speciala, in preziua votului – 26 septembrie, intre orele 18.00 – 20.00, cu exceptia situatiilor in care cauza de boala sau invaliditate survine ulterior.

Cererea poate fi depusa prin intermediul oricarei persoane, trebuie formulata in scris, tehnoredactata sau intocmita olograf, trebuie sa fie datata si semnata de alegatorul care solicita urna speciala si va cuprinde obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta, seria si numarul actului de identitate, precizeaza BEC.

Pentru verificarea conditiei ca alegatorii sa nu se poata deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare va analiza orice acte medicale sau alte acte oficiale, anexate in copie cererii de exercitare a dreptului la vot prin intermediul urnei speciale, din care sa rezulte ca persoanele respective nu se pot deplasa la sectia de votare; din continutul inscrisurilor primite trebuie sa se poata stabili lipsa posibilitatii de autodeplasare a alegatorului, nefiind necesar ca acestea sa cuprinda in mod expres sintagma ”persoana netransportabila”.

Presedintele sectiei de votare va dispune formarea unei echipe compuse din cel putin doi membri ai biroului electoral, care urmeaza ca, in ziua votului, sa se deplaseze cu urna speciala.

ALEGERI LOCALE 2020 – URNA MOBILA IN SPITALE

Alegatorii internati intr-o unitate sanitara publica sau privata, camin pentru persoane varstnice ori alte asemenea asezaminte sociale publice sau private pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, numai daca au domiciliul sau resedinta in localitatea sau, in cazul municipiului Bucuresti, in sectorul pe raza caruia se afla unitatea respectiva.

Daca se solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 200 de persoane internate, conducatorii unitatilor asigura depunerea cererilor de votare prin intermediul urnei speciale in preziua votarii, intre orele 18.00 – 20.00, la sectiile de votare din localitatea sau sectorul in care se afla unitatea respectiva, stabilite prin hotarare a biroului electoral de circumscriptie comunala, oraseneasca, municipala sau de sector al municipiului Bucuresti pe raza careia se afla imobilul unde acestea sunt internate, se arata intr-o hotarare a BEC.

In ziua votarii, conducatorii unitatilor respective permit accesul echipei biroului electoral al sectiei de votare, care se deplaseaza cu urna speciala.

Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale si care au domiciliul sau resedinta in unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla penitenciarul sau locul de detinere, iar in cazul municipiului Bucuresti in sectorul pe raza caruia se afla penitenciarul sau locul de detinere, voteaza prin intermediul urnei speciale.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se formuleaza in scris si vor fi datate si semnate olograf; acestea se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de detinere, cel mai tarziu in preziua votarii, la ora 12.00.

In cazul in care intr-un penitenciar se solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 200 de persoane aflate in detentie, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la mai multe sectii de votare din localitatea in care se afla penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral de circumscriptie.

In vederea exercitarii dreptului de vot, directorul penitenciarului sau al locului de detentie, dupa caz, elibereaza temporar persoanelor in cauza, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate aflat in dosarul individual.

In ziua votarii, directorul penitenciarului sau al locului de detinere va permite accesul echipei biroului electoral al sectiei de votare, care se deplaseaza cu urna speciala; operatiunea de votare va avea loc intr-un spatiu anume amenajat, care trebuie sa beneficieze de dotari minime pentru asigurarea secretului votului.

Si persoanele aflate in arest la domiciliu isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, in masura in care solicita aceasta modalitate de vot, daca au domiciliul sau resedinta in unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia executa masura, iar in cazul municipiului Bucuresti, in sectorul pe raza caruia executa masura.

Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor dispune masurile necesare, astfel incat la ora incheierii votarii – ora 21.00 – urna speciala sa se afle in localul de vot.

ALEGERI LOCALE 2020 – URNA MOBILA, MAI INTAI LA ADRESELE SOLICITANTILOR NON-COVID

In ziua votarii, echipa care transporta urna speciala se va deplasa mai intai la adresele solicitantilor din alte cauze decat COVID-19, la unitatile sanitare non-COVID, la unitatile medico-sociale, aziluri de batrani, penitenciare si centre de retinere si arestare preventiva.

Echipa care transporta urna speciala se va deplasa la unitatile sanitare COVID-19 si la adresele persoanelor izolate si carantinate numai dupa ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de catre ceilalti alegatori.

Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si personalul de paza care insotesc urna speciala trebuie sa poarte masca si manusi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o solutie dezinfectanta pe baza de alcool la parasirea fiecarei incinte.

Acestia nu vor intra in locuinta in care se afla alegatorul si vor realiza toate formalitatile la intrarea in aceasta, asigurand o distanta de minimum un metru fata de alegator.

Alegatorul care voteaza prin intermediul urnei speciale si celelalte persoane prezente in incinta vor purta obligatoriu masca.

Persoana care voteaza isi va dezinfecta mainile inainte de preluarea buletinelor de vot si a stampilei cu mentiunea ”Votat”, isi va inlatura pentru scurt timp masca spre a fi identificat si isi va repozitiona masca acoperind nasul si gura.

Va semna in lista electorala utilizand ori de cate ori este posibil pixul personal.

Stampila cu mentiunea ”Votat” si, daca este cazul, pixul utilizat de alegator se dezinfecteaza dupa votare de catre unul dintre membrii echipei care transporta urna speciala prin pulverizare/ stergere cu solutie dezinfectanta sau prin stergere cu servetele/ lavete impregnate cu dezinfectant pe baza de alcool.

In cazul persoanelor internate in unitati sanitare, votul cu urna speciala va fi asigurat cu implementarea masurilor specifice. Echipamentul de protectie pentru membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si personalul de paza care insotesc urna speciala va fi asigurat de catre unitatea sanitara, in conformitate cu nivelul de echipare corespunzator sectiei respective. Toate materialele de protectie utilizate vor fi introduse intr-un sac dedicat.

Un caz aparte de exercitare a dreptului de vot il reprezinta presedintele si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, precum si personalul tehnic auxiliar si personalul insarcinat cu mentinerea ordinii.

Potrivit Biroului Electoral Central, acestia voteaza la sectia unde isi indeplinesc atributiile, daca domiciliaza in unitatea administrativ-teritoriala, iar in cazul municipiului Bucuresti, daca domiciliaza in sectorul pentru care se voteaza la sectia respectiva, fiind inscrisi in lista electorala suplimentara.

Articole asemănătoare

Legea finantarii partidelor, adoptata de Camera Deputatilor

Lucy Ionesco

Candidatii PNL pe tara vor fi lansati la Constanta in cadrul evenimentului Liga Alesilor Locali PNL

Lucy Ionesco

ALEGERI 2016: Sebastian Bodu candideaza la Primaria Sector 6: Toti sunt dezamagiti de candidatii propusi de PNL si PSD

Lucy Ionesco