ALEGERI LOCALE IN ROMANIA, DRUMUL CATRE PRIMARIE. Cum se desfasoara alegerile municipale la Paris
Breaking News

ALEGERI LOCALE IN ROMANIA, DRUMUL CATRE PRIMARIE. Iata cum se desfasoara alegerile municipale la Paris

ALEGERI LOCALE IN ROMANIA, DUMINICA – 5 IUNIE 2016. In România au loc duminică alegeri locale. Peste 18.000.000 de cetățeni cu drept de vot sunt chemați duminică la urne pentru alegerea autorităților administrației publice locale. In Franţa, aceste scrutin, numit « municipal », a avut loc acum 2 ani, în primăvara lui 2014. Următoarele alegeri au loc deci peste 4 ani, mandatul primarilor fiind acolo de 6 ani. Actualmente la Paris primar e o femeie, socialista Anne Hidalgo, care i-a succedat unui alt primar de stânga, Bertrand Delanoë. RFI prezinta care sunt atribuţiile primarului parizian, ce rol joacă cei 20 de primari de arondismente – sectoare -, cât câştigă, şamd.

Să începem cu cifre concrete : Anne Hidalgo, primăriţa Parisului, are o leafă lunară de circa 8.700 de euro. Adjuncţii ei – 37 la număr – nu iau « decât » vreo 4.800 de euro pe lună, la fel cât fiecare dintre cei 163 de consilieri ai primarului general. Cei 20 de primari de sector – de arondisment cum se zice aici – câştigă la fel, adică lunar 4.800 de euro.

Alegerile municipale din Paris au loc pe arondismente, după aceaşi procedură ca în toate comunele de peste 3.500 de locuitori. Consiliile de sector îi aleg pe primarii de sector o săptămână după scrutin. In fiecare arrondisment, primul ales de pe listă face parte şi din Consiliul Parisului – un soi de guvern al capitalei – Consiliu care-l alege pe Primarul general. Acest consiliu al Parisului are duble atribuţii : e şi consiliu municipal – adică administrează o comună – dar şi consiliu departamental – adică administrează un departament. De aceea, la Paris nu au loc alegeri departamentale întrucât capitala e şi oraş şi departament.

Istoric vorbind, prima municipalitate pariziană s-a constituit în 1260 pe vremea regelui Saint Louis. Actualul decupaj al Parisului în 20 de arrondismente datează însă din 1859. O lege din 31 decembrie 1975 restabileşte funcţia de « Primar al Parisului ». Primul care o va ocupa începând cu 1977 este conservatorul Jacques Chirac, cel care avea să devină ulterior şi preşedinte al Franţei.

ULTIMELE STIRI DESPRE ALEGERILE LOCALE DE DUMINICA SUNT AICI

ALEGERI LOCALE IN ROMANIA, DRUMUL CATRE PRIMARIE. Cum se desfasoara alegerile municipale la ParisMare parte din bugetele şi proiectele pentru Paris sunt votate în Consiliul capitalei sub preşedinţia primarului de Paris care dispune de puteri mult mai mari decât ceilalţi semeni ai lui din provincie. Din motive de descentralizare, o lege botezată PLM, prescurtarea de la Paris-Lyon-Marsilia dă puteri şi o organizare diferită celor mai mari trei oraşe din Hexagon.

Culoarele de biciclete şi biciclete în self-servici, o idee de succes a lui Delanoë

Consiliile de arondismente gerează doar echipamentele de proximitate – culturale, sportive sau sociale – şi mai nou şi creşele. Primarii de sector nu dispun însă de buget sau de mijloace proprii, competenţele lor sunt deci mai mult consultative, decizia venind de la « centru ». Tot de la Primarul capitalei, mai exact de la socialistul Bertrand Delanoë, a venit ideea de a rezerva pe carosabil un culoar doar pentru autobuze, taxiuri şi biciclete – când acestea nu au culoarul propriu lor pe trotuare. La fel, decizia de a construi o bibliotecă sau o piscină nouă municipală la Paris, îi revine Primarului general. Tot el se ocupă de curăţenia străzilor şi de programele urbanistice.

Să mai spunem că tot primaria « mare » se ocupă de menţinerea ordinii la bâlciuri şi în pieţele provizorii, ambulante,dar şi de tot ce e legat de circulaţie şi parcări. Tot atâtea competenţe « moştenite » de la Prefectura de poliţie a Parisului.

ALEGERI LOCALE, 5 IUNIE 2016. Mergi la vot? Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat actul de identitate

ALEGERI LOCALE 2016. Tot ce trebuie sa stii despre alegerile locale din 5 iunie

O realizare municipală de răsunet care a revoluţioant circulaţia la Paris a fost introducerea în iulie 2007 a unui sistem de biciclete disponibile fie gratis fie contra unui abonament cotidian, săptămânal sau anual contra unui preţ simbolic. Aceste Vélib sunt circa 19 mii la Paris şi în periferia apropiată a capitalei, biciclete repartizate pe circa 1200 de staţii. In general între două staţii nu sunt mai mult de 300 de metri, proximitate care a făcut şi succesul acestui mijloc de transport. Circa 250 de mii de parizieni au un abonament anual care costă între 30 şi 40 de euro. Un traseu din două realizat cu astfel de biciclete este în interes profesional.

In fine, să mai spunem că Parisul nu este înfrăţit decât cu un singur oraş din lume şi anume cu Roma şi asta din 1956. Sloganul acestei înfrăţiri este « Doar Parisul este demn de Roma; doar Roma este demnă de Paris ». Capitala Franţei a semnat însă pacte de amiciţie şi cooperare cu o serie de capitale din lume dar … nu şi cu Bucureştiul.

Sursa: RFI

Articole asemănătoare

Paul Grigoriu a murit! Unul dintre cei mai buni oameni de radio din Romania a murit acasa!

Lucy Ionesco

Gabriel Cotabita a acordat un interviu cu o ora inainte sa intre in stop cardiac. VIDEO

Lucy Ionesco

Recesiunea ameninta mai multe state importante. Printre acestea se numara Marea Britanie, Germania, Italia si SUA

Lucy Ionesco