ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Duminica, 11 decembrie, romanii sunt asteptati sa-si aleaga senatorii si deputatii, pentru urmatorii patru ani. Lupta este stransa pentru un post de parlamentar, fiind 13 candidati pe un loc. Pentru cele 466 de fotolii de parlamentar s-au inscris in cursa aproximativ 6.500 de candidati.
Autoritatile promit alegeri curate, mai ales ca a fost implementat un sistem informatic de monitorizare a scrutinului. Scrutinul parlamentar marcheaza o serie de noutati. Prima ar fi revenirea la votul pe lista de partid. In acelasi timp, a fost introdus votul prin corespondenta, care ii ajuta pe romanii de peste hotare sa isi exercite acest drept constitutional. In tara, in schimb, scrutinul va fi atent supravegheat, in cele peste 18.000 de sectii, prin asa-numitul Sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot.
Atentie! Puteti vota doar in localitatea de domiciliu, la sectia la care sunteti arondat. In cele mai multe cazuri, veti merge in acelasi loc in care ati ati ales primarul, in vara. Este obligatoriu sa nu va uitati acasa buletinul sau cartea de identitate.
Cum si unde votam duminica
Aproximativ 6.500 de candidati s-au lansat in cursa electorala din 11 decembrie si duminica seara vor astepta cu sufletul la gura sa afle ce au ales romanii. Autoritatile au luat o serie de masuri pentru a securiza atat procedura de vot, cat si numaratoarea buletinelor la finalul scrutinului.
In peste 18.000 de sectii sunt asteptati sa voteze toti romanii care au implinit 18 ani, de la ora 7 pana la ora 21.00.
Alegerile parlamentare va fi atent supravegheate printr-un sistem informatic, folosit cu succes la ultimele alegeri locale. Documentele de identitate vor fi verificate electronic inainte ca alegatorul sa intre in cabina.
Important de stiut este ca putem vota doar in localitatea de domiciliu, la sectia la care suntem arondati sau pe o lista suplimentara. Dupa inregistrarea electronica, veti primi stampila cu mentiunea „votat” si doua buletine de vot, unul pentru Camera Deputatilor, celalalt pentru Senat.
Votul este secret si personal, din aceasta cauza in cabina de vot nu pot intra in acelasi timp doua persoane. In cazul in care o persoana nu poate vota singura, se poate apela la un insotitor.
Pentru ca votul sa fie considerat valid, stampila trebuie pusa intr-un singur patrulater, pe partidul sau candidatul dorit. Buletinul de vot trebuie indoit si introdus in urna in asa fel incat sa nu fie vizibila alegerea facuta. La final, puteti parasi sectia de vot, nu inainte sa predati stampila si sa recuperati actul de identitate.
In timpul votarii, sistemul electronic permite identificarea situatiilor de posibila frauda electorala. Pentru a elimina orice suspiciune de frauda, la finalul celor 14 ore de vot, va fi filmata operatiunea de numarare a buletinelor. Iar procesele verbale cu rezultatele finale pe fiecare sectie de votare vor fi centralizate electronic.