Politica

Alegeri parlamentare 2020: Cum pot vota romanii din strainatate daca documentul de resedinta a expirat

ALEGERI PARLAMENTARE 2020: Romanii care au un document ce atesta resedinta in strainatate si al carui termen de valabilitate a expirat in perioada 1 martie – 6 decembrie vor putea vota la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a publicat luni informatii actualizate privind conditiile in care vor putea vota romanii din strainatate:

1. Persoanele care fac dovada ca au domiciliul sau resedinta in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare din strainatate, pe baza unui act de identitate, dintre cele prevazute la art. 83 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, iar in cazul cetatenilor romani cu resedinta in strainatate si pe baza unui document care atesta resedinta in strainatate, dintre cele prevazute in anexa la Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 1627/2019, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceste prevederi se aplica si membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate care au domiciliul sau resedinta in strainatate.

Documentul care atesta resedinta in strainatate poate fi prezentat biroului electoral al sectiei de votare din strainatate, in original, in copie sau in format electronic, dupa caz.

Alegatorul cu resedinta in strainatate care detine un document ce atesta resedinta in strainatate, al carui termen de valabilitate a expirat in perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, isi poate exercita dreptul de vot conform regulilor mai sus mentionate.

In cazul in care prevederile legislatiei statului care a emis documentul ce atesta resedinta sunt mai favorabile, acestea se aplica cu prioritate.

Pana cel mai tarziu cu 48 de ore inaintea primei zile a votarii, Ministerul Afacerilor Externe intocmeste si aduce la cunostinta publica lista documentelor ce atesta resedinta in strainatate ale caror termene de valabilitate au expirat anterior datei de 1 martie 2020 si care sunt considerate valabile de statul emitent.

Conditia domiciliului sau a resedintei in strainatate, respectiv a prezentarii unui document ce atesta resedinta in strainatate nu se aplica urmatoarelor categorii de alegatori care se prezinta la vot la sectiile de votare din strainatate:
a) candidatilor, daca acestia candideaza in circumscriptia electorala pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii;
b) personalului misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare, sectiilor consulare si institutelor culturale din strainatate;
c) militarilor, politistilor si personalului civil roman din institutiile sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala trimisi in misiune in teatre de operatii din strainatate.

Potrivit art. 1 din Decizia nr. 35/2020 a Biroului Electoral Central (BEC), alegatorul care detine un act de identitate dintre cele prevazute de lege, al carui termen de valabilitate a expirat in perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, isi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020 in baza acestuia.

2. Alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care a optat sa isi exercite dreptul de vot prin corespondenta si pentru transmiterea votului prin corespondenta in tara trebuie sa expedieze plicul exterior continand optiunile de vot pentru Senat si pentru Camera Deputatilor cu suficient timp inaintea datei votarii, pentru a asigura livrarea acestora pana cu 3 zile inaintea datei votarii, inclusiv, mai precis data de 3 decembrie 2020, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenta.

In cazul in care alegatorul apreciaza ca plicul continand optiunile de vot nu va ajunge la timp in tara, are posibilitatea de a-l depune la orice operator de curierat sau il poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular, dupa caz, pe cheltuiala sa.

De asemenea, plicul exterior sigilat poate fi depus si personal de catre alegator la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular, dupa caz.

 

Stiri pe aceeasi tema

Ce spune Kelemen Hunor despre noul Guvern de dupa alegerile parlamentare. Interviu RFI

Cristiana Petrariu Bota

Ajutoarele oferite de Gabriela Firea, o abordare nesustenabila. Nota de plata va fi decontata de primarul care va detine urmatorul mandat si de bucuresteni

Ioana Badulescu

Cinci deputati PSD si unul de la PMP s-au inscris, in ultimele zile, in partidul lui Victor Ponta

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult