10 C
România
30 septembrie 2020
Externe

ALEGERI! Parlamentul trebuie ales din nou, altfel tara se prabuseste

Deutsche Welle scrie intr-un material publicat marti, pe pagina electronica, un comentariu intitulat „Alegeri, altfel ţara se prăbuşeşte!”, semnat de Bernd Johann. In articol se atrage atentia asupra necesitatii alegerilor parlamentare din Ucraina, dupa dizolvarea acestui for institutional de catre presedintele Petro Porosenko.

„Momentul nu este cel mai fericit, însă decizia preşedintelui Poroşenko este corectă. Parlamentul trebuie să fie ales din nou, dacă Ucraina doreşte să înainteze, consideră Bernd Johann în comentariul său”, apreciaza autorul materialului publicat de Deutsche Welle.

Va prezentam mai jos continuarea comentariului.

Câtă presiune poate îndura o ţară, înainte ca ea să se prăbuşească? În Ucraina, toţi pilonii de rezistenţă care asigură buna funcţionare a statului stau să se prăbuşească. Pe plan intern, ţara este erodată de o amplă divizare, iar din exterior se aud, din ce în ce mai puternic, ameninţările unui conflict militar. De când Rusia a anexat Crimeea, dar şi pe fondul războiului între armată şi grupările radicale susţinute de Moscova, integritatea Ucrainei a început să fie pusă la îndoială. Ucraina este îndreptăţită să riposteze împotriva separatiştilor, însă luptele ar putea distruge ţara.

Într-un atare context, Poroşenko a dizolvat Parlamentul, dând undă verde organizării de alegeri parlamentare anticipate. La prima vedere, mişcarea pare hazardată. Preşedintele Poroşenko a lăsat impresia că ezită, ştiind foarte bine că, într-o situaţie precum cea actuală, extrem de tensionată, alegerile sunt o armă cu două tăişuri, o aventură riscantă. Pe de altă parte, alegerile sunt absolut necesare, dacă se doreşte menţinerea Ucrainei pe drumul către Europa, prin înfăptuirea de reforme democratice şi economice.

Reforme blocate în Parlament

Acum o lună, fără a beneficia de susţinerea necesară în parlament şi în lipsa unei coaliţii solide, guvernul condus de Arseni Iaţeniuk s-a prăbuşit. După încheierea regimului corupt şi autoritar al lui Viktor Ianukovici, în februarie, într-o situaţie disperată, a fost încropit un guvern de tranziţie. Prim-ministrul Iaţeniuk şi membrii cabinetului său şi-au îndeplinit în mare măsură datoria. Însă, parlamentul a fost şi a rămas o piedică.

Imediat după îndepărtarea fostului preşedinte, organizarea de alegeri anticipate a devenit imperios necesară. În luna mai, Poroşenko a fost ales preşedinte cu o majoritate zdrobitoare de voturi, în schimb, în parlament nu a avut loc un nou început. Pe băncile acestei instituţii vitale stau în continuare oameni care au contribuit din plin la criza ucraineană din acest moment. Nici până astăzi, legi extrem de importante nu au putut fi votate din cauza unor politicieni corupţi şi anti-democraţi, care împiedică schimbările politice.

Demisia din iulie a lui Iaţeniuk, care a deplâns „confiscarea” reformelor, a fost un important semnal de alarmă că ceva, deloc în regulă, se întâmplă în parlament. Au urmat demisiile ministrului economiei, respectiv cea a şefului autorităţii de combatere a corupţiei, gesturi care, la rândul lor, demonstrau nevoia de schimbare. Poroşenko a acţionat ferm şi corect, când a decis organizarea de alegeri la 26 octombrie. Ţara are nevoie de un parlament funcţional, ales în mod democratic.

Rămâne în schimb o necunoscută felul în care se va desfăşura acest scrutin în estul Ucrainei, unde Kievul deţine doar parţial controlul. În acest sens, trebuie revizuită legea privind organizarea alegerilor. Foarte incertă este şi consolidarea taberei reformatoare după alegerile din octombrie.

Însă Ucraina nu are alternativă. Ţara trebuie să treacă prin focul şi sabia unui nou început, pentru a reuşi s-o scoată la capăt. Acest lucru nu este posibil decât cu susţinerea oamenilor din Ucraina. De aceea, în acest moment, alegătorii sunt chemaţi să voteze. Printre altele, şi pentru ca ţara lor să nu se prăbuşească.

 

Stiri pe aceeasi tema

Amir Ali Hajizadeh este generalul din Iran care isi asuma responsabilitatea doborarii avionului ucrainean: As fi preferat sa fi murit

Cristiana Petrariu Bota

Directorul general al BBC amenintat cu moartea

Corina Alexandru

EUROSTAT: Romania inregistreaza 0,2% din cererile de azil depuse in tarile UE

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult