7.5 C
România
20 septembrie 2021
Breaking News

ALEGERI REP. MOLDOVA. Diaspora din Romania, Marea Britanie, Franta sau Italia reclama probleme la vot. Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe

ALEGERI REP. MOLDOVA. Diaspora moldoveneasca din Romania, Marea Britanie, Franta sau Italia reclama probleme la sectiile de votare. Candidata Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe  si a conducerii Comisiei Electorale pentru problemele la votul din diaspora, dupa ce la sectiile de votare din mai multe orase din Italia, Romania, Marea Britanie, Rusia si Franta s-au format cozi interminabile, transmite RFI.

Mai mulţi alegători s-au plâns că nu au reuşit să voteze şi deja semnează contestaţiile la adresa Comisiei Electorale Centrale. La Stratford, Londra, s-au terminat deja buletinele de vot.

”Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru. Totodată, depunem plîngere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție”, a scris Maia Sandu, liderul PAS, pe Facebook.

ALEGERILE DIN REP. MOLDOVA SUNT AICI

ALEGERI REP. MOLDOVA. Între timp, sute de oameni sunt adunaţi organizat în localitatea Varniţa, unde votează moldovenii din stânga Nistrului. Încă de la primele ore ale dimineţii, la cele două secţii de votare din acest sat din raionul Anenii Noi, alegătorii sunt aduşi organizat cu autocarele din Transnistria. O încălcare a normelor legale, susţin observatorii care monitorizează procesul de vot. Sute de oameni, în mare parte vorbitori de limbă rusă, fac coadă şi la această oră.

Trebuie spus că, autorităţile transnistrene au refuzat să deschidă birouri electorale pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Un locuitor al satului Sănătăuca din raionul Floreşti din nordul ţării ne-a spus că la intrarea în localitate, la podul de pe râul Nistru, cineva ar da câte 150 lei (cca 12 euro) celor care vin la votare din Transnistria. Cu toate acestea, potrivit CEC, până la această oră, procesul electoral decurge în regim normal, fără încălcări majore.

Pe de altă parte, Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor Prezidenţiale constată cu îngrijorare că, au fost raportate cel puţin 164 de cazuri de transport organizat al alegătorilor, creşterea numărului de acte de violenţă sau intimidare a alegătorilor, cazuri de prezenţă nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în apropierea secţiilor de votare, precum şi a cozilor de alegători la cel puţin 10 secţii de votare din afara ţării.

ALEGERI REP. MOLDOVA. La scrutinul de duminică, aproape un milion şi jumătate dintre cetăţeni au votat deja ceea ce ar însemna cam jumătate din numărul votanţilor. Diaspora s-a mobilizat enorm. Peste o sută de mii de oameni au mers deja la urne. Pentru comparaţie, în primul tur de scrutin, 67 de mii de moldoveni, aflaţi în străinătate, au votat pentru preşedintele Republicii Moldova. Cei mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat dreptul la vot astăzi în Italia, Marea Britanie, România, Rusia şi Franţa.

Deşi mulţi alegători spun că s-au terminat buletinele de vot, spre exemplu în Stratford, şi nu au reuşit să voteze, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău susţin că informaţiile sunt eronate, iar oamenii pot să-şi exercite în continuare votul.

Cele mai importante subiecte despre alegerile din Republica Moldova le puteti citi pe site-ul RFI

Foto: moldova.org

Stiri pe aceeasi tema

Controale la bancile care au dat credite in franci elvetieni

Cristiana Petrariu Bota

Romania va beneficia de bani europeni alocati exclusiv sanatatii. Precizari aduce de ministrul Fondurilor Europene

Cristiana Petrariu Bota

Eugen Tomac: Opozitia trebuie sa mearga la alegerile europarlamentare cu o lista comuna de candidati si la prezidentiale cu un candidat unic

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult