12.8 C
România
14 septembrie 2024
Externe

ALEGERI SUA: SuperMarti s-a incheiat cu victoria lui Donald Trump la Republicani si a lui Hillary Clinton la Democrati

ALEGERI SUA: Hillary Clinton si Donald Trump sunt invingatorii celei mai importante zile a preliminarelor alegerilor prezidentiale din SUA. RFI noteaza, in pagina online, ca ziua cea mai importantă a preliminarelor prezidenţiale americane, SuperMarţi, s-a încheiat cu victoria aşteptată a lui Donald Trump la Republicani şi a fostei prime doamne Hillary Clinton la Democraţi. Cei doi sunt acum favoriţi în cursa de învestitură. 

SuperMarţi este graniţa dintre faza artizanală şi cea industrială a campaniei prezidenţiale americane. Candidaţii ies, după încălzirea dintr-o tripletă de state relativ minore electoral, în marele ring multi-statal care acopera un spaţiu de o diversitate geografică si demografică impresionantă, din Alaska până-n arhipelagul Samoa din sudul Pacificului.

SuperMarţi este ziua adevărului. Unii candidaţi îşi vor face bagajele; alţii, puţini, vor prefera să rămână în trena învingătorului cu nimb de inevitabilitate, sperând într-un miracol.

Doi candidaţi vor purta acest nimb, doi competitori la antipozi ca stil şi poziţionare politică, Hillary Clinton şi Donald Trump. Acesta din urmă s-a impus în state sudice cu majoritate conservatoare şi neo-protestantă precum Alabama şi Georgia, dar şi în Arkansas şi apoi est şi nord-est, în Virginia şi Massachussets, unde moderaţii şi cei cu studii superioare au o pondere semnificativă.

Vezi si: The Donald incearca sa devina urmasul lui Abraham Lincoln printr-o deriva extremista alerta

“Suntem o mişcare, în care nu mai este vorba despre mine, ci despre voi. Sunt doar un mesager. Am pornit ceva incredibil de special. Mă autofinanţez, ceea ce înseamnă că nimeni n-o să vină să-mi spună, te rog, ţi-am facut o donaţie, trebuie să mai ajuţi cu industria farmaceutică, sau cu una-cu-alta”, clamează miliardarul cu orice prilej, în maniera-i inimitabilă, care a provocat un cutremur retoric în politica americană.

S-au mobilizat elitele partidului, s-au opintit păreriştii de tot rangul, s-au trezit din letargie figuri Republicane istorice, dar nimeni şi nimic nu poate să-l oprească.

Este dispus să încerce senatorul Ted Cruz, care-l secondează la mare distanţă, dar care a repurtat un succes salvator în Texas – pe care-l reprezintă în Senat – şii unul surpriză în Oklahoma.

“În cursă ar trebui să rămână doar doi concurenţi. Într-o astfel de formulă sondajele arată că-l bat pe Trump cu o diferenţă de 16 puncte procentuale, 56 la 40. Trump are un prag destul de înalt – 20-25%, un grup care-i rămâne fidel, cum spune, chiar dacă ar ieşi să împuşte pe cineva în centrul Manhattan-ului – dar şi un plafon jos, de 35-40%. Aşadar, după această SuperMarţi, dacă n-ai câştigat nicăieri, dacă n-ai acumulat nici un delegat, ar trebui să-ţi pui întrebarea ce cauţi în această competiţie”.

Şansele ca acest vis al rivalului la ananghie să devină realitate sunt, la această oră, minime. Guvernatorul John Kasich, candidatul din umbră, are vistieria plină şi a făcut o figură mai mult decât onorabilă în Vermont, iar Marco Rubio a izbândit în Minnesota şi s-a remarcat printr-un atac furibund la adresa lui Trump, semn că n-are de gând să părăsească ringul.

Democraţii au atins un alt nivel de claritate. Hillary Clinton venea cu un avantaj covârşitor la delegaţi, 548 la 87, şi a încolonat ieri o bună parte din cei aflaţi în joc, 865 în total, făcând astfel un salt impresionant către numărul magic al învestiturii, 2383.

Bernie Sanders, care s-a jurat că merge până la capăt, a cîştigat în trei state şi, vital, în Vermont, statul care l-a trimis în Senat ca social-democrat, specie rarissimă în fauna politică americană.

“Vrem să câştigăm, bineînţeles, peste tot, dar e important, şi atât de semnificativ pentru mine, că ne-au votat atât de categoric pentru funcţia de preşedinte cei care ne cunosc cel mai bine. Cum ştiţi cu toţii, această campanie vizează nu doar preşedinţia, ea are ca scop transformarea Americii”.

Verdictul electoratului, în 11 state în care, cu o singură excepţie, Tennessee, Democraţii de orientare liberală reprezintă peste o jumătate din electorat, arată că această transformare trebuie să mai aştepte, şi dacă e să se întâmple, este încredinţată covârşitor rivalei sale, ale cărei calităţi au fost recunoscute în state foarte diferite precum Georgia, Alabama, Arkansas, Virginia, Tennessee şi Texas.

“Trebuie să reparăm ce-i despart şi să reînnodăm firele de respect şi încredere care ne unesc ca naţiune. Cred că astăzi avem nevoie în America de mai multă dragoste şi generozitate. În loc să înălţăm ziduri, vom înlătura obstacole şi vom înălţa scări ale şansei şi cunoaşterii care să le permită tuturor să-şi atingă potenţialul, pentru că aşa, şi numai aşa, poate America să-şi atingă deplin potenţialul”, a precizat polemic Hillary Clinton, care pare să exerseze deja pentru înfruntarea finală cu Donald Trump.

Sursa: RFI

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Daca vrei sa ne scrii, foloseste adresa hotweek.ro@gmail.com.

Articole asemănătoare

Discursul Reginei Elisabeta a II-a la deschiderea noii sesiuni din Parlamentul Marii Britanii

Lucy Ionesco

Andrei Iancu, avocat de origine romana din California, numit de Trump subsecretar la Casa Alba

Ioana Badulescu

Discursul lui Obama de la Casa Alba si asa-zisul razboi ruso-turc de pe continentul european, amplu comentate de presa internationala

Lucy Ionesco