Politica

Unde pot fi sesizate neregulile de la alegerile parlamentare din 11 decembrie

ALEGERI. Romanii sunt asteptati duminica, 11 decembrie, sa-si aleaga senatorii si deputatii, pentru urmatorii patru ani. Autoritatile promit alegeri curate, mai ales ca a fost implementat un sistem informatic de monitorizare a scrutinului, insa votantii trebuie sa stie ca au la dispozitie doua ONG-uri la care pot sesiza eventuale nereguli legate de procesul electoral.

Două organizaţii neguvernamentale vin în ajutorul persoanelor care vor să sesizeze eventuale nereguli la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie. Expert Forum în parteneriat cu Funky Citizens pune la dispoziţia celor interesaţi un site şi un număr de telefon cu apelare gratuită.

Expert Forum şi Funky Citizens vor pune la dispoziţia celor interesaţi platforma www.votcorect.ro şi numărul de telefon Telverde 0800 080 200, prin intermediul cărora vor răspunde celor mai frecvente întrebări legate de ziua votului şi vor oferi asistenţă pentru sesizarea eventualelor nereguli.

Vezi si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cum si unde votam la scrutinul electoral de duminica

Rares Bogdan: Make Romania Great Again! Asta trebuie sa le cerem celor ce vor veni dupa ziua de duminica

Platforma www.votcorect.ro conţine un formular prin care orice cetăţean poate sesiza nereguli din campania electorală sau din ziua votului. Telefonul Telverde 0800 080 200 va funcţiona în zilele de 10 şi 11 decembrie.

Cele două ONG-uri vor organiza un centru de informare şi asistenţă electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Septimius Pârvu, manager de proiecte la Expert Forum, a declarat pentru RFI ca sunt multe sesizări legate de influenţarea procesului, persoane care stau în jurul secţiei sau în secţie care încearcă să influenţeze alegătorii.

„De obicei, întrebările frecvente sunt legate de locul unde se votează, de documentele cu care se votează. La parlamentare este foarte important să ştim că putem vota la secţia la care suntem arondaţi, unde avem domiciliul sau reşedinţa, iar dacă suntem în afara localităţii, dar în acelaşi judeţ putem vota în oricare altă secţie, pe listele suplimentare. Sunt întrebări legate de modul în care funcţionează birourile electorale, cum se fac plângeri. Am avut şi solicitări de ajutor privind plângeri penale. De asemenea, avem destul de multe sesizări legate de influenţarea procesului, persoane care stau în jurul secţiei sau în secţie şi încearcă să influenţeze alegătorii şi este foarte important să ştim aceste lucruri, mai ales că nu avem observatori chiar în fiecare secţie şi atunci ne bazăm pe alegători sau orice altă persoană interesată, evident, să reclame aceste lucruri”, a declarat Septimius Pârvu la RFI.

Platforma www.votcorect.ro conţine un formular prin care orice cetăţean poate sesiza nereguli din campania electorală sau din ziua votului. Telefonul Telverde 0800 080 200 va funcţiona în zilele de 10 şi 11 decembrie. Pe 10 decembrie, programul de funcţionare este 13–19, iar pe 11 decembrie între orele 6–22. Apelurile sunt gratuite din reţelele Telekom (Romtelecom, Cosmote), Orange, Vodafone, RDS şi UPC. Alegătorii din străinătate pot suna la +40212039020, număr taxabil confirm tarifelor practicate de reţeaua telefonică a utilizatorului.

Articole asemănătoare

Patru ministri au depus juramantul de investitura la Palatul Cotroceni. Iohannis: Prima remaniere guvernamentala, o miscare buna

Lucy Ionesco

Sevil Shhaideh ar putea fi vicepremier si ministru al Dezvoltarii in Guvernul Grindeanu

Delia Ion

Basescu: Vadim Tudor traieste din minciuna si delatiune. Tot ce nu e comunism, e dusmanul lui

Lucy Ionesco