Externe

Alegerile prezidentiale din Republica Moldova vor avea loc la toamna. Interviu RFI cu presedintele Curtii Constitutionale

Alegerile prezidentiale din Republica Moldova se vor desfasura prin vot direct al cetatenilor, potrivit unei decizii date vineri de Curtea Constitutionala. Intr-un interviu la RFI, presedintele Curtii Constitutionale moldovene, Alexandru Tanase, sustine ca alegerile vor avea loc cel mai probabil in aceasta toamna si considera decizia drept una istorica, opinie impartasita dealtfel de toti expertii constitutionali si deputatii moldoveni.

Hotărârea Curţii este definitivă, nu poate fi atacata, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărârea magistraților vine după ce un grup de deputați liberal-democrați a sesizat Curtea Consttuțională, cerând interpretarea unor articole din Constituție. Înalta Curte a stabilit că în anul 2000, atunci când a fost modificată legislația privind alegerea șefului statului de Parlament, au fost admise încălcări.

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase explică la RFI ca interimatul va fi asigurat de actualul presedinte, Nicolae Timofti până la alegerea unui nou preşedinte. Alegerile vor fi organizate cel mai probabil in toamna, mai spune Alexandru Tănase.

A.O: Spuneți-ne, vă rog, ce înseamnă această decizie a Curții Constituționale pentru Republica Moldova și de ce este luată acum?

A.T: Eu cred că astăzi am pus punct unei perioade destul de complicate pe care a parcurs-o Republica Moldova după acea reformă constituțională care s-a făcut în 2000, destul de neinspirată și care a generat de-a lungul acestor ani alegeri repetate și dizolvări repetate ale Parlamentului. Reformă care a generat cosntrucția unui sistem politic închis, care a permis de fapt controlul întregului sistem de câteva grupuri de interese. Acum se folosește foarte des această expresie de „stat captiv”. Cred eu că o dată cu revenirea la normalitate, o dată cu revenirea la alegerile directe va apărea un nou actor politic, independent, care va fi emanația poporului și care într-un fel sau altul va da mai multă garanție funcționării instituțiilor democratice din Republica Moldova.

A.O: Reiau întrebarea. De ce acum?

A.T: Curtea Constituțională intervine atunci când este solicitată să se pronunțe. De altfel, ca și toate celelalte Curți Constituționale din lume. Noi am fost sesizați în acest sens în luna noiembrie 2015 de către cel mai mare grup parlamentar de la acea vreme, deputații din Partidul Liberal Democrat din Moldova și am pronunțat decizia în termenii legali. Dacă Curtea ar fi fost solicitată să se pronunțe asupra acestei probleme cu cinci ani în urmă sau cu trei ani în urmă, vă asigur că soluția ar fi fost identică.

A.O: Domnule Președinte Alexandru Tănase, spuneți-ne, vă rog, ce urmează după decizia de astăzi, în condițiile în care pe 23 martie expiră mandatul actuaului președinte.

A.T: Actualul președinte își va duce mandatul până la bun sfârșit. Parlamentul, potrivit normei constituționale, are la dispoziție două luni din momentul expirării mandatului actualului președinte pentru a declanșa mecanismul de alegere al noului șef al statului potrivit noii proceduri.

În perioada ce va urma după expirarea mandatului Președintelui Timofti, dumnealui va asigura interimatul funcției până când va depune jurământul viitorul șef al statului. Ca și termen, cred că este o problemă la care nu aș putea să vă răspund, deoarece Parlamentul este în drept să decidă, dar voi face referire la Codul bunelor practici în materie electorală adoptat de Comisia de la Veneția, care recomandă statelor ca în cazul efectuării unor reforme constituționale să ofere o perioadă de timp mai lungă pentru efectuarea alegerilor, să nu fie fixate imediat. Aceasta, pentru că actorii politici, partidele politice să reușească să se pregătească pentru campania electorală, să își informeze alegătorii, pentru ca statul sau Guvernul să poată aloca resursele necesare, să fie creată toată logistica necesară, comisiile electorale ș.a.md. Comisia de la Veneția recomandă o perioadă de aproximativ jumătate de an. Prin urmare, probabil, așa consider, nu am cum să vă dau o dată exactă, dar cred că în toamnă vom avea alegerile directe ale Președintelui Republicii Moldova.

A.O: Cine va organiza tot acest proces al alegerilor prezidențiale? Ține de Comisia Electorală Centrală? Cine se va ocupa?

A.T: Da. Comisia Electorală Centrală este instituția abilitată cu organizarea acestor alegeri. Parlamentul urmează doar să adopte o hotărâre de parlament prin care să stabilească data alegerilor și să dispună alocarea resurselor necesare. Și acum, dacă tot vorbim despre resurse, legea bugetului de stat nu a fost adoptată și, cred eu, că Guvernul va veni cu modificările necesare pentru a aloca resursele necesare în vederea efectuării alegerilor directe.

Interviul integral pe site-ul RFI. (Foto: Radio Chisinau)

Articole asemănătoare

Dialog agresiv de la distanta intre Recep Erdogan si Guvernul Israelului

Delia Ion

Oamenii de afaceri din Marea Britanie catre Theresa May: Amanati Brexit-ul, altfel tara va intra in haos!

Delia Ion

Michael Schumacher implineste azi 45 de ani insa este in continuare internat in spitalul din Grenoble

Bogdan