O predispoziţie spre fond alergic se poate moşteni sau se poate dobândi pe durata vieţii, având potenţial de a apărea la orice vârstă. Dacă unul dintre părinţi manifestă un fond alergic, atunci şansele copilului de a prezenta şi el un fond alergic sunt de aproape 50%. Dacă ambii părinţi sunt alergici, atunci riscul ca cel mic să fie alergic, creşte până la 70%. Cauzele exacte ale declanşării unei sensibilităţi pe acest palier nu se cunosc, aşa cum nu sunt nici remedii care să elimine definitiv acest dezechilibru al sistemului imunitar. Atât adulţii, cât şi copiii pot manifesta reacţii alergice.
Alergiile
Alergia este o reacţie anormală a sistemului imunitar în faţa unui alergen. Există un număr foarte mare de alergeni, de la cei alimentari, până la cei respiratori. Atunci când organismul intră în contact cu un alergen, se produce anticorpul specific IgE. Acest anticorp are sarcina de a ajuta organismul să lupte cu elementul neacceptat. Anticorpii IgE se ataşează mastocitelor, celule din sânge, iar alergenii în faţa cărora se manifestă reacția, se ataşează anticorpilor. Este momentul în care în sânge se eliberează o serie de substanţe, cea mai importantă fiind histamina, răspunzătoare de apariţia simptomelor specifice unei reacţii alergice.
Reacţiile alergice
În funcţie de gradul de reacţie şi de alergeni, manifestările pot fi diferite, însă păstrând aceleaşi caracteristici. Reacţiile la alergenii alimentari sunt reprezenate de erupţii cutanate, înroşirea buzelor şi a zonei din jurul gurii, vărsături, dureri accentuate de burtă, o balonare excesivă, iar în cazurile severe, chiar umflături la nivelul feţei, buze în special şi îngreunarea respiraţiei. O alergie severă poate genera un şoc anafilactic. Reacţiile în faţa alergenilor respiratori vizează în mod direct aparatul respirator, astfel că se poate manifesta tuse, respiraţie greoaie şi nas înfundat.
Consultul de specialitate
Imediat ce se manifestă o astfel de reacţie este obligatorie demararea anumitor investigaţii specifice. Cabinetul de alergologie Cluj vă întâmpină cu profesionalismul şi experienţa medicilor specialişti, astfel că veţi beneficia de investigaţii care vor depista cu rapiditate alergenii în faţa cărora reacţionaţi. Tot aici aveţi posibilitatea de a beneficia de imunoterapia specifică, o procedură care se extinde pe o perioadă lungă de timp şi care poate diminua semnificativ reacţia disproporţionată pe care sistemul imunitar o are în faţa unui anumit alergen.
Alergiile şi problemele cutanate
Una dintre manifestările unui fond alergic, este sensibilitatea care se poate instala la nivelul pielii. Dermatitele, iritaţiile, petele, o piele mult prea uscată, sunt contexte care ar trebui să vă trimită către un cabinet de dermatologie Cluj. Medicii specialişti vor demara investigaţiile care vor avea rolul de a depista cauzele care conduc la manifestările de la nivelul pielii, dar şi de a stabili tratamentul şi procedurile necesare.