ALERTA ANM. Cod Portocaliu de vijelie pana joi seara, vremea se mentine racoroasa si in weekend
Meteo

ALERTA ANM. Cod Portocaliu de vijelie pana joi seara, vremea se mentine racoroasa si in weekend

Vremea se inrautateste incepand de miercuri, iar Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o alerta Cd Portocaliu de ploi torentiale si vijelii, valabil pana joi seara. Avertizarea Cod Portocaliu de instabilitate atmosferica deosebit de accentuata vizeaza cinci judete si este valabila intre 20 septembrie, ora 16 si 21 septembrie, ora 10.

În intervalul 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 06 în județele: Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp. De asemenea, restul țării, mai puțin județele Constanța și Tulcea, se află sub cod galben de vijelie, în intervalul 20 septembrie, ora 11 – 21 septembrie, ora 21.

In cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25… 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55…60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65…70 km/h și vijelii.

Intervalul critic pentru Bucureşti va fi de miercuri de la ora 20 până joi, la ora la 3 dimineaţa, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie la şedinţa desfăşurată la Primăria Capitalei.

Precipitaţiile vor fi de 25 de litri/pe metru pătrat, putând să ajungă în unele cartiere şi la 35 l/mp, cantităţi ce vor fi înregistrate pe o durată scurtă de cel mult două ore. Vântul va mai avea intensificări pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge până la cele mult 40 – 50 de km/oră.

Prognoza meteo pentru zilele urmatoare

Joi se răceşte in aproape toata tara. Vor fi doar 12 grade în Banat şi Crisana, iar prin Dobrogea se mai ating 28 de grade. În vest, centru, nord şi nord-est vin alte averse, se mai pot strânge cantităţi mai însemnate de apă şi poate apărea grindină. Vântul rămâne intens, iar la munte, la peste 1800 de metri ar putea să cadă lapoviţa şi ninsoare.

Vineri va fi răcoare şi o să plouă local în vestul, centrul, nordul ţării şi la munte. În celelate zone ploile apar sporadice; iar vântul mai are unele porniri în ţinuturile sudice şi la munte.

Sâmbătă va fi tot racoare, cu ploi tempoare în jumătatea nordică a ţării. În rest domina timpul frumos, dar vântul rămâne activ şi va sufla mai tare tot în sudul ţării şi la munte.

Articole asemănătoare

ANM a transmis o avertizare de canicula valabila pana duminica

Lucy Ionesco

Prognoza meteo pentru martie si aprilie. Ce surprize ne ofera vremea la inceput de primavara

Ioana Badulescu

Romania amenintata de inundatii. Judetele Satu Mare, Salaj si Maramures sunt vizate de Cod Rosu

Lucy Ionesco