Inundatii la Corbu, judetul Constanta
Social

Alerta de inundatii in Romania! Peste 1.400 de pompieri sunt pregatiti sa intervina in localitatile afectate

Alerta de inundatii in Romania! INHGA a emis o atentionare Cod Galben de inundatii, valabila pana luni, in conditiile in care meteorologii au prognozat ploi insemnate cantitativ pana luni. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) informeaza ca peste 1.400 de pompieri sunt pregatiti sa intervina in sprijinul comunitatilor afectate de fenomenele meteorologice anuntate a fi periculoase, in contextul atentionarii hidrologice de Cod Galben in noua judete din tara. 

Echipele de interventie vor avea la dispozitie 360 de mijloace tehnice. Evolutia fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent monitorizata prin Centrul Operational National al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Vineri, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis pentru perioada 18 martie, ora 16,00 – 20 martie, ora 12,00 o atentionare Cod Galben, fiind preconizate scurgeri importante pe versanti, viituri rapide si cresteri de debite pe unele rauri din judetele Alba, Arad, Bihor, Caras-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu Mare si Timis.

Si cei de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) au emis o informare meteorologica pentru aceasta perioada, care prognozeaza ploi in toata tara, ninsori in zonele de munte si intensificari ale vantului, mai ales in zona de sud.

In aceste conditii, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a dispus unitatilor subordonate monitorizarea zonelor de competenta si adoptarea masurilor pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta ce pot aparea.

Au fost verificate si pregatite mijloacele tehnice de interventie la inundatii, constand in motopompe de mare capacitate, barci, precum si autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei.

Echipe mixte formate din pompieri si reprezentanti ai autoritatilor locale vor executa misiuni de recunoastere in zonele potential a fi afectate de inundatii, cu accent pe starea lucrarilor de aparare, evolutia debitelor si a nivelurilor cursurilor de apa.

Daca situatia din teren o va impune, la nivelul inspectoratele pentru situatii de urgenta se vor activa grupele operative si centrele judetene de coordonare si conducere a interventiei, care au in componenta reprezentanti ai tuturor structurilor cu atributii in managementul situatiilor de urgenta.

IGSU recomanda cetatenilor din zonele vizate de avertizari sa ia masuri pentru curatarea santurilor si rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normala a apelor pluviale, precum si parcarea autoturismelor in zone ferite, pentru limitarea posibilele pagube generate de vantul puternic.

 

Stiri pe aceeasi tema

Noua declaratie pentru iesirea afara din localitate incepand cu 15 mai

Cristiana Petrariu Bota

Colegiul Medicilor cere Camerei Deputatilor sa adopte de urgenta legea vaccinarii: Vaccinarea a contribuit decisiv la scaderea mortalitatii prin boli infectioase

Ioana Badulescu

Sanitas: Sunt spitale foarte mari unde sporul de la UPU va cobori de la 100% la 80%

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult