Social

ALERTA MEDICALA IN EUROPA PRIVIND BRANZA DIN ROMANIA: Risc grav de imbolnavire cu E.coli din branza de oaie!

ALERTA MEDICALA IN TOATA EUROPA PRIVIND BRANZA DIN ROMANIA. Comisia Europeana a emis o alerta privind riscul grav de imbolnavire cu E.coli din branza de oaie provenind din Romania, dupa ce Italia a semnalat imbolnavirea copilului roman internat in Florenta (Italia). Practic, alerta medicala a Comisiei Europene privind branza provenind din Romania vine la sesizarea Italiei.

Alerta, emisa in sistemul Comisiei Europene privind siguranța alimentară (RASFF), atrage atenția asupra riscului existenței bacteriei „Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România”. Comisia Europeană avertizează că există risc „grav” de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în rețeaua de distribuire.

Conform datele Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania și Franța.

Comisia Europeană a luat decizia de a emite o astfel de alertă după o sesizare făcută de Italia.

Infecția intestinală de care suferă copilul român internat într-un spital din Florența a fost provocată de consumul de brânză provenind din România, au confirmat joi seară laboratoare specializate din Italia, după rezultatul inițial anunțat de autoritățile locale. „Brânză care are bacteria Escherichia coli a provocat infecția intestinală a copilului de 14 luni internat în Clinica Meyer din Florența”, conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio și de Institutul Superior de Sănătate din Italia.

Cele două laboratoare au analizat mostre de brânză trimise de Autoritatea sanitară locală din regiunea Toscana, scrie ziarul Firenze Post. „Sindromul hemolitic-uremic în acest caz este asociat consumului de brânză”, informează cele două laboratoare.

Ancheta autorităților medicale italiene include atât analize medicale ale copilului, cât și verificarea unor mostre de brânză.

Un copil român în vârstă de 14 luni este spitalizat în orașul italian Florența cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) după ce ar fi consumat brânză provenind de la o firmă din România, informează site-ul cotidianului La Repubblica. Copilul român este internat în Clinica Meyer din Florența, cu simptome de toxiinfecție alimentară, medicii afirmând că are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.

Potrivit Autorității sanitare locale, există suspiciuni că infectarea s-a produs după ce copilul a consumat brânză fabricată în România.

„Autoritățile pentru siguranța alimentară au inițiat imediat o investigație epidemiologică în zona Florența; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetățenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL și să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat”, a precizat marți Autoritatea sanitară din Florența.
Brânza vizată de anchetă ar fi fost cumpărată din magazine de produse specific românești, dar și din altele.

Conform Autorității sanitare locale din Florența, copilul care s-a îmbolnăvit ar fi consumat brânză produsă de SC Brădet SRL.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara recent că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebelușilor din județul Argeș, a fost descoperită în produse lactate ale firmei „Lactate Brădet” din Curtea de Argeș. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la „Lactate Brădet” și cazurile bebelușilor din Argeș îmbolnăviți nu există, Ministerul Sănătății având datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieți.

Ministerul Sănătății: ‘Autoritățile din Italia susțin că există legătura între îmbolnăvirile cu E.Coli din România’

Autoritățile din Italia au declarat „că există o legătură clară între îmbolnăvirile cu E.Coli din România și cazul copilului din Florența”, în cadrul unei teleconferințe de ieri cu autoritățile din România și specialiști din CE, a declarat, Amalia Șerban directorul adjunct în Ministerul Sănătății.

Amalia Șerban, director în Ministerul Sănătății a declarat, vineri, într-o conferință de presă că „joi a avut loc o teleconferință la care au participat reprezentanții naționali, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Ministerul Sănătății, ANSVSA, Institutul Cantacuzino împreună cu autoritățile din Italia, experții străini de la Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cadrul căreia s-a discutat despre situația îmbolnăvirilor cu E.coli din România și Italia”.

Potrivit acesteia, „copilul din Italia, provine dintr-o familie de cetățeni români stabiliți în Florența. Aceștia au cumpărat anumite sortimente de brânză de burduf, produsă în România pe 1 martie, au consumat pe 5 martie, iar de pe 6 au început să prezinte simptome diareice”.

„Copilul a fost operat pe 9 martie, iar după aceea starea acestuia de sănătate s-a agravat și s-a confirmat sindromul hemolitic – uremic”, a mai spus Amalia Șerban.

Totodată, Șerban susține că „din analizele efectuate de specialiștii din Italia au putut evidenția că probele au fost pozitive pentru E.Coli 026, de la membrii de familie încă probele sunt în lucru, iar de la probele de brânză, au fost confirmate E.Coli 026. Autoritățile italiene au dispus retragerea produselor din Italia”.

Potrivit directorului din minister, „concluzia autorităților din Italia a fost că exista evidențe clare că există o legătură cu îmbolnăvirile din România , cu produsele fabricate și importate din România, mai ales că s-a depistat existența E.Coli 026 și s-a identificat tulpinia de E.Coli 026 și în probele de brânză. Acestea sunt informațiile care au fost discutate și am luat toate măsurile la nivel național”.

Peste 20 de tone de produse lactate Brădet, retrase de pe piața din România

Peste 20 de tone de produse lactate de la Brădet au fost retrase de pe piața din România, iar conducererea Autorității Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă românilor să arunce produsele de la firma argeșeană dacă le au acasă.

Conducerea ANSVSA a anunțat, astăzi, că peste 20 de tone de produse lactate de la firma argeșeană „Brădet” au fost retrase de pe piață. O decizie similară a fost luată în Spania (1.112 kg) și Italia (546 kg), acolo unde existau produse ale firmei de lactate românești.

„Au fost retrase de pe piață toate produsele fabricate în luna februarie. Există posibilitatea ca produse să mai fie în casele oamenilor. Le recomandăm să nu le consume”, a declarat Andrei Butaru, directorul ANSVSA.

Articole asemănătoare

Gelu Voican Voiculescu, bruscat si lovit in Piata Universitatii la comemorarea Revolutiei

Lucy Ionesco

Adi Despot, mesaj dupa consultarile de la Cotroceni

Lucy Ionesco

Maraton de liberali la DNA. Gheorghe Flutur, audiat in dosarul Elenei Udrea

Lucy Ionesco