Social

ALERTA PE LITORAL. Tantarul care raspandeste virusul Zika, o amenintare pentru judetul Constanta

Tantarul responsabil de raspandirea virusului Zika reprezinta o amenintare pentru litoralul romanesc. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca riscul raspandirii virusului Zika este „ridicat” in unele regiuni de coasta ale Marii Negre, la apropierea verii, dar in general „slab si moderat” in Europa.

UPDATE 7 iulie 2016: Alerta pe litoral, dupa ce o femeie a fotografiat un presupus tantar care transmite virusul Zika. Deocamdata nu exista o confirmare a specialistilor ca tantarul este cel purtator al virusului, insa constantenii recunosc faptul ca in ultimele lunila malul marii se inregistreaza o invazie a tantarilor si a altor insecte.

Elena C. este o mamica din Constanta, care locuieste in zona Veteranilor din kilometrul 5. Ea a vazut mai multi tantari si chiar a reusit sa prinda unul.

„Am vazut prima data un astfel de tantar duminica. Le-am spus colegelor de la munca si nu m-au crezut asa ca astazi, cand am vazut altul, l-am prins. Copilul meu are un an si am mare grija sa nu intre insecte in camera. Astazi a iesit catelul din casa si a dat plasa de la usa la o parte. Atunci a intrat tantarul in casa”, a declarat Elena pentru Constanta News.

Probabilitatea transmiterii locale a virusului Zika este ridicată doar în regiunile în care trăiesc țânțarii din specia Aedes aegypti, principalul vector de transmitere a acestui virus — așa cum sunt la țărmul Mării Negre.

Riscul de infectare este moderat în 18 țări europene în care sunt prezenți țânțari din specia Aedes albopictus (țânțarul tigru), vectori secundari ai virusului, și „mic, foarte mic sau inexistent” în cazul a 36 de țări, în special din Europa Centrală, de Est și de Nord, de unde lipsesc țânțarii Aedes și unde nu există nici condițiile de climă sau de mediu necesare proliferării acestor insecte.

Pericolul de transmitere a acestui virus este mai ridicat în regiunile mediteraneene ale Franței, fiind comparabil cu riscul înregistrat în Grecia, Albania, Israel sau Georgia.

Identificat în Uganda în anul 1947, virusul Zika este considerat responsabil, în cazul femeilor însărcinate, de o creștere a riscului de a naște copii cu malformații congenitale, în special cu microcefalie.

Stiri pe aceeasi tema

Emisiile de dioxid de carbon ale autoturismelor raman o problema pentru Uniunea Europeana

Ioana Badulescu

Sistemul electronic de plata pe podul de la Fetesti intra in vigoare peste 6 zile. La 7577 soferii vor trimite SMS pentru efectuarea platii

Corina Alexandru

Dragos Pieptu, rectorul UMF Iasi, a demisionat. El a recunoscut ca admiterea a fost fraudata

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult