ALERTA! Un nor radioactiv de la Cernobil ar putea ajunge in Romania
Externe

ALERTA! Un nor radioactiv de la Cernobil ar putea ajunge in Romania

Un nor radioactiv de la Cernobil s-ar putea deplasa spre Romania, avertizeaza specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie, citati de Realitatea TV. Norul radioactiv ar putea ajunge in tara noastra in cursul zilei de vineri, 3 iulie, insa meteorologii sustin ca deplasarea ar fi lenta si cel mai probabil norul nu va patrunde deasupra Romaniei. 

Amintim ca nivelul de radioactivitate in jurul centralei de la Cernobil a crescut alarmant, joi, pana la o valoare de peste 10 ori nivelul normal. Russia Today scrie ca aerul de la Cernobil este contaminat cu cesium-137, unul dintre cele mai periculoase elemente radioactive. Cresterea nivelului de radiatii este rezultatul unor incendii masive.

„În intervalul 02 iulie ora 12- 03 iulie ora 06, circulaţia aerului la nivelul solului va fi în general slabă în partea de vest a Ucrainei, orientată de la nord spre sud (câmp anticiclonic, extins şi deasupra României). În cursul zilei de mâine, 03 iulie, direcţia de deplasare a maselor de aer va fi, în general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest. Rularea modelului de dispersie indică faptul că un nor de poluant care s-ar formă în jurul Centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea deplasa, în următoarele 36 de ore, înspre graniţa de est a ţării noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lentă, nu ar pătrunde deasupra teritoriului României”, anunță ANM.

Ce pericol prezinta fumul radioactiv de la Cernobil pentru Romania

Cresterea nivelului de radiatii este rezultatul unor incendii masive. Autoritatile de la Kiev au anuntat ca nivelul radiatiilor e de 10 ori peste limita.

Cesium-137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, pentru ca se acumuleaza in organism si poate duce la boli precum leucemia. Autoritatile ucrainene nu au facut, insa, vreo referire la eventuale pericole pentru sanatate pentru cei care locuiesc in zona, mentionand ca toti ceilalti indicatori monitorizati sunt in limite normale.

Potrivit autoritatilor ucrainene, un incendiu s-a intins pe o suprafata de circa 130 de hectare, marti. Flacarile sunt sub control in prezent, chiar daca focul nu a fost stins in totalitate. La fata locului s-au deplasat 117 pompieri si 24 de masini de interventie.

„Cel mai rau scenariu – si cel mai probabil – este ca particule de plutoniu si uraniu sa fie re-suspendate si va fi o crestere a riscului de cancer in zonele invecinate”, a explicat Cristopher Busby, secretarul stiintific al Comisiei Europene pe riscurile radiatiilor.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

Alerta cu bomba la Berlin, biroul cancelarului Angela Merkel a fost inchis

Cristiana Petrariu Bota

Marea Britanie se indreapta catre un Brexit cu Acord. Va urma o discutie pe Articolul 50, anunta presedintele Iohannis

Cristiana Petrariu Bota

Muncitorii detasati din Europa de Est vor putea lucra cel mult 12 luni in Europa de Vest. Acordul va fi votat in Parlamentul European

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult