Alexa a fost actualizata de Amazon. Acum se concentreaza pe feminism si diversitate intr-un mod adecvat
IT/Stiinta

Alexa a fost actualizata de Amazon. Acum se concentreaza pe feminism si diversitate intr-un mod adecvat

Alexa, vocea de la Amazon, a fost actualizata astfel incat sa se concentreaza pe feminism si diversitate intr-un mod adecvat. In 2017, ca raspuns la „esti o tarfa”, Alexa, asistentul vocal de la Amazaon, spunea „bine, multumesc pentru feedback”; ca raspuns la „esti fierbinte/sexy”, spunea „ce dragut din partea ta sa spui asta”. Acum, raspunsul asistentului Amazon este cu totul altul, aflati in cele ce urmeaza.

Reacțiile pasive la hărțuirea sexuală ajuta la perpetuarea unor asteptari sexiste: ar trebui ca femeile să fie docile și sa-si stie locul, niciodată sfidatoare sau politice, chiar și atunci când sunt decepționate în mod explicit. Atitudinea a fost surprinzătoare în lumina valorilor progresive ale companiei Amazon privind egalitatea de gen și a faptului că Alexa se identifică ca fiind „de sex feminin”, scrie qz.com, publicatie citata de Smart Woman.

În urma acuzațiilor de hărțuire sexuală împotriva lui Harvey Weinstein, Amazon s-a aflat în centrul atenției. La sfârșitul anului 2017, o petiție a Care2 a cerut Apple și Amazon să „reprogrameze roboții pentru a împiedica hărțuirea sexuală”. „In urma momentului #MeToo, cand hărțuirea sexuală poate fi luată în serios de societate, avem o ocazie unică de a dezvolta inteligenta artificila într-un mod care creează o lume mai bună „.

De fapt, Alexa devenise deja mai feministă. În primăvara anului 2017, programatorii au conceput un „mod de dezangajare”. Acum răspunde la întrebări explicite sexual, spunând „Nu voi răspunde la asta”, „Nu știu sigur ce rezultat aștepți”. Amazon nu a anunțat public această actualizare.

Un purtător de cuvânt al companiei Amazon a spus recent că acest „mod de dezangajare” a fost creat ca răspuns la „feedback-ul clientilor” și a fost o „decizie deliberată” pentru a se distanta de clienții care interacționează cu Alexa într-o manieră necorespunzătoare. Într-un articol recent din Refine29, Heather Zorn, de la Amazon, descrie în continuare obligația Amazonului de a se asigura că Alexa reprezintă ea însăși o imagine pozitivă pentru femei și fete.

„Dacă o întrebi pe Alexa dacă este feministă, ea va spune da, adăugând:”oricine crede în depășirea inegalității dintre bărbați și femei în societate. De asemenea, ea susține diversitatea și progresul social în știință și tehnologie” .

Există insa si limite. Zorn subliniază faptul că Alexa se concentrează pe aspectele legate de feminism și diversitate „în măsura în care considerăm că atitudinea este adecvată, având în vedere că mulți oameni cu credinte si opinii politice diferite vor detine aceste dispozitive. Alexa este, în fond, un produs comercial destinat să fie folosit de toată lumea”.

Este de apreciat dorința Amazon de a lua o poziție, chiar dacă feminismul blând promovat de Alexa –  femeile sunt ființe umane care merită drepturi egale – afectează clienții (sexiști). Refuzul Alexa de a se angaja în hărțuire sexuală (mai degrabă decât să mulțumească pentru comentariile sexuale) este, fără îndoială, un pas în direcția cea bună. Dar faptul ca Alexa există pentru a nu deranja clienții este un factor limitant. Chiar și în momentul în care actualizarea Amazon o face pe Alexa cea mai feministă dintre asistenții vocali, încă nu reușește să ofere un răspuns ideal la hărțuire.

Într-o lume ideală, o astfel de dezangajare ar ajuta utilizatorul să înțeleagă că hărțuirea sexuală este inacceptabilă și lipsită de respect. Ca răspuns la „ești o curvă”, Alexa sau Siri ar spune ceva de genul: „Asta sună a hărțuire sexuală. Hărțuirea sexuală nu este acceptabilă în niciun caz și este adesea înrădăcinată în sexism”. Ar putea apoi să ofere consumatorului resurse care să îl ajute să înțeleagă mai bine hărțuirea sexuală, cum să o reducă și cum să ceară cu respect consimtamantul.

Stiri pe aceeasi tema

Ziua Internationala a Astronomiei, marcata Observatorul Astronomic „Vasile Parvan” din Barlad

Ioana Badulescu

Cancerul poate fi tratat mai usor la temperaturi ridicate

Bogdan

Renate Weber, interviu HotWeek: Romania trebuie sa investeasca in digitalizare, scoala nu se mai poate face ca pe vremuri. In lume se investete enorm in cercetare si in noua tehnologie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult