Grecia
Externe

Alexis Tsipras, prima declaratie dupa referendum: Grecia va merge inainte cu negocierile. Singura solutie e sa restructuram datoria

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a facut duminica noaptea, prima declaratie dupa referendumul privind acceptarea sau a cerintelor creditorilor internationali. Peste 60% dintre grecii care s-au prezentat la vot au spus NU, iar la 5 ore de la inchiderea urnelor de votare, Tsipras a iesit cu prima declaratie publica. 

Alexis Tsipras le-a multumit tuturor celor care au votat NU si a dat asigurari ca Grecia va merge inainte cu negocierile cu Uniunea Europeana si va cauta o solutie sanatoasa, care ar viza restructurarea datoriei.

„Vreau sa le multumesc tuturor celor care au votat NU. (…) Noi grecii am luat o decizie foarte curajoasa saptamana trecuta si sunt perfect constient de mandatul pe care mi l-ati dat, de a gasi o solutie viabila in negocierile cu creditorii internationali. Intrebarea daca Grecia ramane sau nu in Europa trebuie sa o inlaturam din orice discutie. Oamenii vor o Europa a democratiei. Maine Grecia va merge inainte cu negocierile si va cauta o solutie sanatoasa. Vrem continuarea negocierilor cu UE. Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria.”

Primele rezultate oficiale ale referendumului organizat duminica in Grecia indica faptul ca majoritatea cetatenilor (peste 60%) respinge masurile economice impuse de creditorii internationali, riscand astfel iesirea din zona euro. Dupa numararea a 28,28 % din voturile de duminica, rezultatele oficiale partiale prezentate de Ministerul Afacerilor Interne de la Atena arata ca 60,61 % dintre cetateni au votat „NU” la referendum, iar 39,39 % au votat „DA”.

Declaratiile lui Tsipras:

Vreau sa le multumesc tuturor celor care au votat NU.

E datoria noastra sa facem tot ce putem ca sa depasim aceasta criza si sa ridicam Grecia.

Sa cautam unitatea nationala si stabilitatea.

Noi, grecii, am luat o decizie foarte curajoasa saptamana trecuta si sunt perfect constient de mandatul pe care mi l-ati dat, de a gasi o solutie viabila in negocierile cu creditorii internationali.

Acest mandat il voi pune in aplicare fara ezitare. Trebuie sa existe solutii juste si viabile.

Votul de astazi e istoric. Intrebarea daca Grecia ramane sau nu in Europa trebuie sa o inlaturam din orice discutie. Oamenii vor o Europa a democratiei.

Maine Grecia va merge inainte cu negocierile si va cauta o solutie sanatoasa.

Sunt sigur ca BCE realizeaza criza din tara noastra.

Vrem sa continuam negocierile si sa avem un plan viabil de investitii.

Vrem dreptate sociala si sa ne intarim financiar.

Vrem continuarea negocierilor cu UE.

Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria.

Aceasta tara are nevoie mai mult ca niciodata sa fie unita pentru a depasi aceste dificultati.

Il voi contacta pe presedintele tarii pentru a ii chema la negocieri pe toti liderii politici.

Astazi sarbatorim victoria democratiei, dar maine vom incerca sa gasim o solutie nationala la aceasta problema.

Stiri pe aceeasi tema

Rusia, Bruxelles si pokerul politic al Atenei

Cristiana Petrariu Bota

Kim Jong Un, despre testul nuclear: Un pas autodefensiv contra unei amenintari a SUA

Cristiana Petrariu Bota

MAE, despre cotele de refugiati: Preferam un sistem cu cote voluntare si nu obligatorii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult