SFECLA ROSIE
Social

Alimente benefice care devin toxice in cazul in care le reincalzim

Impovarati cu un program de lucru intens, obisnuim adesea sa gatim in week-end sau intr-una dintre zilele libere mancare mai multa care sa ajunga intregii familii pentru mai multe zile. Este insa bine de stiut ca nu toate bucatele gatite au acelasi gust si aceleasi proprietati cand le reincalzim.

Din contra, unele alimente benefice organismului devin toxice daca ne decidem sa le reincalzim la distanta de cateva ore sau chiar zile din momentul in care acestea au fost gatite.

Un bun exemplu in acest sens este dat de telina, o leguma cu efecte pozitive pentru cei care au probleme cu tensiunea arteriala. Sucul de telina este benefic pentru buna functionare a rinichilor tai si previne formarea pietrelor la rinichi. Frunzele sunt bogate in vitamina A, iar toata leguma este benefica pentru imunitate, previne tensiunea arteriala si scade colesterolul. Insa daca ai ales sa o gatesti este bine sa nu o reincalzesti. Nitratii pe care ii contine se vor transforma in substante cancerigene malefice sanatatii tale.

Din aceeasi categorie fac parte si oualele. Parca nimic nu merge mai bine dimineata ca o omleta cu multa verdeata si un pic de branza insa daca nu ai terminat omleta si vrei sa o mananci la pranz sau mai tarziu, nu e nici o probema, numai sa nu o reincalzesti deoarece ouale in acesta situatie pot deveni toxice. Poti opta in schimb pentru un sandvich in care sa adaugi omleta rece sau sa o servesti ca atare alaturi de o salata.

Spanacul. Este deja celebra imaginea marinarului care prinde puteri dupa ce infuleca o cutie de spanac. Ei bine, aceasta leguma este extrem de bogata in substante nutritive esentiale bunei functionari a organismului.
O singura ceasca de spanac iti ofera nu mai putin de 14% din aportul necesar de vitamina C, pe langa acidul folic, calciul si fierul pe care il contine.

Astfel ca este de preferat sa il consumi in stare cruda, la salate sau in smoothie-uri. Nu il reincalzi niciodata,deoarece spanacul contine nitrati care pot sa iti faca mai mult rau decât bine.

Ciupercile. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase alimente, pline de proteine. Au avantajele ca le poti gasi pe tot parcursul anului, sunt usor de preparat si satioase.

Chiar daca sunt un pic mai greu de digerat de organism. In cazul in care le-ai gatit si vrei sa le reincalzesti, proteinele pe care le contin sufera anumite modificari ce pot da dureri de burta si balonari persistente. Sunt o buna sursa de energie in cazul in care alegi sa le consumi in stare cruda in salate sau ca garnitura. Fibrele pe care le contin te pot ajuta sa combati constipatia si sa iti reglezi tranzitul intestinal.

Cartofii. Piureul este delicios, poate fi servit in diverse combinatii insa este bine sa il consumi atât cât este cald. in cazul in care ai fiert cartofii pentru piure in coaja si ti-au mai ramas, pastreaza-i la frigider, apoi adauga-i in salate. Nici cartofii prajiti nu par a fi ideali pentru reincalzire.

La acelasi capitol se afla si carnea de pui. Proteinele continute sufera modificari ce pot ulterior sa favorizeze aparitia problemelor la nivelul digestiv.

Sfecla rosie. O sursa excelenta de vitamina B, folati, mangan, fier si fosfor este sfecla rosie. Nitratii pe care ii contine ajuta la buna functionare a circulatiei sangvine in tot corpul, in special al nivel cerebral si muscular. Singurul sau efect secundar este acela ca urina ar putea avea tenta rosiatica.

Poti sa o consumi in stare cruda in sucuri, in salate, fiarta sau coapta, insa niciodata reincalzita. La fel ca in cazul telinei, nitratii sunt benefici doar daca nu o expui prea mult timp incalzirii.

Stiri pe aceeasi tema

Narcis Neaga, demis de la CNADNR. Catalin Homor va prelua functia in regim de interimat

Cristiana Petrariu Bota

Sute de refugiati vor ajunge la Constanta. Garda de Coasta a mobilizat deja autoritatile din Mangalia

Cristiana Petrariu Bota

CE GIMNASTICA: Larisa Iordache a castigat medalia de aur la sol

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult