FORMA ALUNITE
Social

Alunite inofensive vs alunite periculoase. Cand este cazul sa ne ingrijoram?

Auzim adesea ca alunitele sunt periculoase pentru sanatate si suntem tentati sa ne ingrijoram in conditiile in care sunt foarte putine persoane care nu au astfel de excrescente pigmentate pe piele. La fel de adevarat este inca ca majoritatea alunitelor nu prezinta niciun fel de problema lucru care se poate insa schimba in timp daca ele isi schimba forma.

Alunitele sunt rezultatul inmultirii celulelor pigmentare, cele care dau culoarea pielii. Aceste modificari circumscrise de la nivelul pielii pot aparea la orice varsta insa numarul lor poate deveni mai mare intre 20 si 40 de ani, ca reactie a modificarilor endocrine. Alunitele apar mai rar dupa varsta de 50 de ani, perioada cand ele incep si sa-si definitiveze forma.

Pot avea dimensiuni diferite, de la cativa milimetri pana la cativa centimetri. Cele mai frecvente sunt alunitele de culoare neagra insa ele pot fi si cafenii, roz sau de culoare rosie. Unele dintre ele au fire de par vizibile.

Cand devin alunitele periculoase? Trebuie sa fim prevazatori atunci cand alunitele apar in locuri in care exista riscul de a fi atinse mai des: palme, talpi, degete. Aflate in aceste zone, ele necesita o atentie sporita sau chiar excizate.

Cu adevarat ingrijorator este insa atunci cand o alunita creste rapid in suprafata sau grosime, isi schimba conturul, apare haloul pigmentar sau se remarca modificari de culoare. In acest caz, alunitele trebuie obligatoriu examinate de catre un medic specialist.

Stiri pe aceeasi tema

Patriarhul Daniel este bolnav, toate iesirile publice au fost anulate

Cristiana Petrariu Bota

Bulevardul Uranus va traverseaza Capitala de la nord la sud

Bogdan

Accident rutier cu romani in Austria, Ambasada Romaniei la Viena s-asesizat in regim de urgenta

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult