Ambasada Rusiei anunta dezghetarea relatiilor cu Romania. Discrepanta intre informatiile oferite de MAE si cele ale diplomatiei ruse
Externe

Ambasada Rusiei anunta dezghetarea relatiilor cu Romania. Discrepanta intre informatiile oferite de MAE si cele ale diplomatiei ruse

Ambasada Rusiei anunta dezghetarea relatiilor cu Romania, in urma unei intalniri care a avut loc, saptamana trecuta, intre ambasadorul rus Valeri Kuzmin si ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu. De remarcat ca sunt discrepante intre informatiile prezentate de MAE si cele oferite de diplomatia rusa. 

MAE a prezentat, dupa intalnirea diplomatilor rus si roman, un comunicat in care se vorbeste despre apartenenta Romaniei la valorile UE si NATO si se mentioneaza importanta evitarii „unei retorici inadecvate in declaratiile publice”.

Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța unei abordări pragmatice în relațiile bilaterale, exprimând deschiderea părții române pentru dialog. Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct. În acest sens, a accentuat că angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești„, preciza MAE  in comunicat.

De partea cealalta, Ambasada Rusiei a prezinta pe pagina de Facebook extrase dintr-un interviu acordat de Valeri Kuzmin agentiei TASS in care se face referire la o conversatie „foarte pozitiva, foarte consistenta”, la necesitatea intensificarii dialogului diplomatic, de semnarea a „trei documente importante”, se vorbeste despre un forum de afaceri care sa fie organizat in aceasta primavara la Moscova si de „apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Regatul Romaniei”.

Citeste si: Deutsche Welle: Trump si Putin – o uvertura. De ce Rusia ar putea juca la doua capete

Ion Cristoiu, despre Valeri Kuzmin – noul ambasador al Rusiei la Bucuresti: Rusia a schimbat iarna romaneasca cu cea siberiana

Ambasadorul rus precizeaza ca „acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creeaza baza pentru continuarea mersului inainte”.

Redam mai jos mesajul comunicatul transmis de Ambasadei Rusiei:

Pe data de 13 februarie 2017 a avut loc o intalnire a domnului Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, cu domnul Teodor Melescanu, Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei.

In cadrul discutiei s-a discutat despre starea actuala si perspectivele dezvoltarii relatiilor ruso-romane in diferite domenii. S-a constatat interesul reciproc in pastrarea si utilizarea posibilitatilor existente pentru activizarea dialogului pragmatic si a colaborarii, inclusiv pe plan economic, comercial, cultural si umanitar. A fost abordata o serie de aspecte actuale ale agendei internationale.
(…)
La randul sau, Ambasadorul rus intr-un interviu acordat corespondentului TASS, a caracterizat conversatia cu seful Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei ca fiind „foarte pozitiva, foarte consistenta.” „Am fost unanimi in intelegerea necesitatii de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele doua tari, in plus fata de acele contacte destul de sistematice, care au loc in cadrul structurilor internationale, precum ONU, Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre si multe altele,” – a spus acesta. „A avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate ale situatiei internationale – relatiile reciproce in cadrul Consiliul Rusia – NATO, situatia din regiunea Europei de Sud-Est si regiunea Marii Negre”.

Pe ordinea de zi urmatoare, a mentionat Kuzmin, se afla semnarea a trei documente importante – noul Program de cooperare in domeniul culturii, educatiei, mass-media, sportului, tineretului si turismului, un nou Protocol de cooperare in domeniul invatamantului pe perioada 2017-2022, intre Ministerul Educatiei si Stiintei din Federatia Rusa si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice din Romania, precum si Protocolul privind desfasurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare stiintifica intre aceleasi ministere (asa-numitul memorandum de granturi).

„Ne-am pronuntat pentru desemnarea de urgenta a copresedintilor Comisiei interguvernamentale ruso-romane de cooperare economica si tehnico-stiintifica, am sustinut ideea de a organiza un forum de afaceri al intreprinzatorilor din cele doua tari, in aceasta primavara, la Moscova,” – a spus diplomatul rus. „In cadrul discutarii importantei relatiilor culturale bilaterale a fost mentionata apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Regatul Romaniei „, – a mai adaugat acesta.

„Pe ansamblu, acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creeaza baza pentru continuarea mersului inainte – a subliniat domnul Kuzmin in incheiere. ” Am vazut atitudinea si deschiderea catre un dialog pragmatic si o cooperare reciproc avantajoasa, fapt care m-a bucurat.”

Stiri pe aceeasi tema

Premierul Ungariei: Transilvania, acasa! Raspuns: Acasa esti la Budapesta, nu in Romania!

Cristiana Petrariu Bota

ALEGERI SUA. Donald Trump, invins in alegerile primare din Washington si Wyoming

Cristiana Petrariu Bota

Moscova, reactie dupa anuntul MApN privind livrarea de lansatoare americane de rachete catre Romania

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult