Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti si-a exprimat punctul de vedere fata de declaratiile ambasadorului Valeri Kuzmin facute la o conferinta desfasurata la Suceava, pe tema unui referendum privind eventuala unire a Republicii Moldova cu Romania si a interventiei ruse in Georgia. Declaratiile ambasadorului rus la Bucuresti au fost preluate imediat de mass-media si au starnit reactii din partea opiniei publice din Romania. Ambasada Rusiei sstine ca declaratiile lui Valeri Kuzmin au fost gresit interpretate, posibil din cauza traducerii „nu tocmai precise” si a citarii selective.
„Ambasada considera necesar de a expune cuvintele autentice rostite de diplomatul rus, deoarece gresita interpretare a acestora ar putea fi rezultatul unei traduceri nu tocmai precise in limba romana, precum si a citarii selective a unor fraze separate prin extragerea lor dintr-un context mai amplu„, se arata intr-o postare pe pagina de Facebook a ambasadei privind participarea ambasadorului la conferinta „Dezvoltarea relatiilor antreprenoriale cu Federatia Rusa”, desfasurata joi, la Suceava.
Ambasada prezinta contextul in care a fost abordat acest subiect, spunand ca „ambasadorul a facut punctual referire la o analiza a factorilor favorabili si nefavorabili pentru dezvoltarea cooperarii comercial-economice cu Romania, la etapa actuala„, facand si o analiza a esentei si a consecintelor sanctiunilor ilegale introduse de UE si cateva alte tari impotriva Rusiei in legatura cu presupusa „anexare ilegala a Crimeei”.
Iti recomandam:Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, propune un referendum pentru unirea Romaniei cu Rep. Moldova, la fel ca in Crimeea
Ambasada Rusiei la Bucuresti mai precizeaza ca Valeri Kuzmin „a demonstrat ca in Crimeea in martie 2014 a fost efectuat un referendum democratic, la care au participat peste 83% din populatia peninsulei, din care peste 90% s-au pronuntat in favoarea intrarii Crimeei in componenta Federatiei Ruse in calitate de subiect al sau„, ceea ce face ca sanctiunile UW impotriva Rusiei sa fie nu doar ilegale, ci ignora vointa democratica a locuitorilor din Crimeea.
„Exact in acest context, V.I. Kuzmin a exprimat presupunerea ca toate aceste circumstante si argumente pot fi percepute in modul destul de adecvat in Romania, deoarece el a observat in mod repetat, in mass-media si blogosfera romaneasca discutii despre „care poate fi baza pentru a efectua unirea Basarabiei cu Romania: pe baza rezultatelor unui referendum sau pe baza unui anumit drept istoric pentru acest teritoriu„, explica ambasada.
De asemenea, conform postarii, lui Kuzmin i s-au pus „intrebari persistente” „in ceea ce priveste perspectivele unirii Romaniei cu Moldova, precum si cu unele teritorii ale altor tari vecine”, acesta raspunzand ca „la un moment dat, si Rusia, si Romania au recunoscut independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, ce a fost indeosebi remarcat in Tratatul de prietenie si cooperare intre Federatia Rusa si Republica Moldova din 19 noiembrie 2001”.
„In orice caz, poporul Republicii Moldova are dreptul de a-si determina propriul destin in acea forma pe care o considera de cuviinta”, este concluzia ambasadei.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.