Americanofobia si euro-scepticismul, o amenintare la securitatea nationala a Romaniei? Adrian Severin a lansat o teza controversata
Comunicate

Ambasada SUA, comunicat de presa: Romanii, invatati de americani cum sa reformeze achizitiile publice

AMBASADA SUA, COMUNICAT DE PRESA – Agentia pentru Comert si Dezvoltare a SUA (USTDA) extinde Global Procurement Initiative in Romania, prin intermediul caruia romanii vr fi invatati de americani cum sa reformeze procesul achizitiilor publice. Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA (USTDA) a semnat, miercuri, un memorandum de înțelegere cu Cancelaria Prim-ministrului, creând un nou parteneriat în cadrul ‘Global Procurement Initiative: Understanding Best Value — GPI’ (Inițiativa Globală privind Achizițiile Publice: identificarea celei mai bune valori), se arata intr-un comunicat de presa al Ambasadei SUA.

Conform memorandumului, USTDA va învăța peste 50 de reprezentanți ai instituțiilor românești cum să obțină cea mai bună valoare și cum să includă o analiză a costurilor ciclului de viață în procedurile de achiziții publice.

Pregătirea se va desfășura în cadrul unui seminar de trei zile cu profesori ai programului ‘Dreptul achizițiilor publice’ al Facultății de Drept din cadrul George Washington University.

‘Parte a intensei colaborări cu Ambasada SUA la București, datorită căreia a fost posibil, acest eveniment din cadrul Global Procurement Initiative a USTDA are loc la momentul potrivit, date fiind eforturile actuale ale României de a reforma procesul achizițiilor publice, ceea ce presupune redefinirea cadrului legislativ și instituțional și elaborarea unei strategii naționale a achizițiilor publice’, a declarat secretarul de stat Radu Puchiu.

El a semnat Memorandumul împreună cu Însărcinatul cu Afaceri al SUA, Dean Thompson. ‘Experiența și competența aduse de USTDA și George Washington University sunt importante pentru creșterea capacității specialiștilor români de a aplica mai bine abordarea celei mai bune valori în achizițiile publice. Dorim să continuăm eforturile comune în acest sens.’

Iti recomandam: Codrin Scutaru, la aniversarea a 135 de ani de relatii diplomatice cu SUA: Avem nevoie sa lucram impreuna pentru a invinge provocarile

Ceremonia de semnare a fost prezidată de Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici. În subordinea ministerului condus de el se află nou-înființata Agenție Națională pentru Achiziții Publice. Seminarul GPI va susține obiectivele Guvernului României de a crește capacitatea de acțiune a personalului responsabil de achiziții și de a demonstra rezultate pozitive în procesul de achiziții publice. Parteneriatul USTDA cu România se adaugă eforturilor agenției de a asigura condiții egale pentru companiile americane care participă la licitațiile publice internaționale.

*** Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA ajută companiile să creeze locuri de muncă prin exportul de produse și servicii americane pentru proiecte de dezvoltare prioritare în țările cu o economie emergentă. USTDA stabilește legătura între companiile americane și oportunitățile de export prin finanțarea de activități de planificare de proiecte, proiecte pilot și organizarea de vizite de documentare în SUA, creând în același timp infrastructură durabilă și creștere economică în țările partenere.

*** Discursul însărcinatului cu afaceri al SUA ad-interim, DEAN THOMPSON, la semnarea memorandumului de înțelegere între AGENȚIA PENTRU COMERȚ ȘI DEZVOLTARE și Guvernul României 17 iunie 2015

Mă bucur să mă aflu astăzi aici pentru a semna în numele Guvernului SUA acest important memorandum de înțelegere între Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA și Guvernul României.

Am pledat puternic pentru selectarea României ca țară parteneră pentru Global Procurement Initiative (Inițiativa Globală privind Achizițiile Publice) a Agenției pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, mai ales dat fiind faptul că această inițiativă susține eforturile Guvernului SUA de a sprijini Guvernul României în eforturile de îmbunătățire a mediului de afaceri prin Planuri de acțiune pentru o bună guvernare.

Pentru acest seminar de trei zile, grație parteneriatului său cu George Washington University, Agenția pentru Comerț și Dezvoltare oferă resurse și competențe pentru a ajuta Guvernul României să aplice conceptul celei mai bune valori în noua legislație privind achizițiile publice.

Sperăm că Agenția pentru Comerț și Dezvoltare va continua să ofere chiar mai multă asistență în viitor.

Un sistem de achiziții publice este vital pentru asigurarea unei creșteri și dezvoltări economice susținute în paralel cu susținerea companiilor.

În cele din urmă, totul se rezumă la aplicare. Poți avea cele mai bune politici, însă acestea nu contează prea mult dacă îți lipsește capacitatea de a le pune în aplicare.

Reprezentanții instituțiilor care se ocupă de achiziții publice care participă la acest seminar se vor întoarce în ministerele, agențiile și companiile lor cu mai multe instrumente care să îi ajute în obținerea celei mai bune valori pentru banii plătiți, pe măsură ce desfășoară achiziții publice deschise și transparente.

Necesitatea că România să transpună directivele Uniunii Europene în legislația privind achizițiile publice solicită crearea unui cadru legal care să permită managerilor autorităților publice și entităților de stat să ia cele mai bune decizii în ce privește achizițiile lor.

Pot face acest lucru facilitând utilizarea fondurilor pentru achiziționarea de tehnologie de ultimă oră, care va asigura eficiență pe durata ciclului de viață, și renunțarea la abordarea actuală a celui mai mic preț.

Studii de fezabilitate depășite sau superficiale și o reticență a autorităților contractante de a accepta soluții alternative poate conduce la achiziționarea de tehnologii învechite, care presupun costuri mai mari de întreținere și de administrare pe perioada ciclului de viață.

În plus, o revizuire adecvată a regulilor privind achizițiile publice și aplicarea sistemului de prevenție PREVENT pentru identificarea conflictelor de interese vor ajuta România să combată practicile de corupție în achizițiile publice.

Achizițiile publice sunt o parte esențială a asigurării supremației legii în economie și în instituțiile din domeniu, asigurând creșterea susținută a României și luptând împotriva corupției.

Pentru reprezentanții instituțiilor implicați în achizițiile publice, aprecierea costurilor pe perioada ciclului de viață și asigurarea unor condiții egale atât pentru companiile cunoscute, cât și pentru cele care oferă tehnologii noi și inovatoare, vor aduce un plus de valoare pentru banii publici cheltuiți și o mai mare eficiență a investițiilor din bani publici.

Pe măsură ce România își revizuiește legislația în domeniul achizițiilor publice și schimbă instituțiile decidente, încurajez începerea de consultări reale cu toate părțile implicate.

Acestea pot oferi contribuții semnificative și vor dori să obțină asigurări din partea autorităților că opiniile lor sunt luate în considerare.

România și Statele Unite ale Americii au o alianță puternică, temeinică și strategică și vom continua să susținem România să asigure transparența și eficiența proceselor sale decizionale.

Vom face acest lucru pentru că, așa cum a spus Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat, ‘ceea ce trebuie să vedem acum este o susținere a acestui impuls pozitiv și progrese reale pentru poporul român’.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Medicul Calin Bumbulut a fost ales presedintele Uniunii Europene a Medicilor de Familie (UEMO)

Ioana Badulescu

Pasajul Lujerului a fost curatat din nou de Primaria Sectorului 6