17.4 C
România
21 octombrie 2021
Ambasada SUA de la Ierusalim a fost deschisa, pe fondul unor proteste soldate cu zeci de morti si sute de raniti la frontiera cu Fasia Gaza
Externe

Ambasada SUA de la Ierusalim a fost deschisa, pe fondul unor proteste soldate cu zeci de morti si sute de raniti la frontiera cu Fasia Gaza

Ambasada SUA de la Ierusalim a fost deschisa, luni, pe fondul unor proteste masive la frontiera cu Fasia Gaza, in care au murit zeci de oameni si peste o mie au fost raniti. Considerat unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice din acest an, relocarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim a debutat cu o ceremonie de inaugurare la ora 16.00 ora locală (şi ora României).

Printre demnitarii prezenti s-au numărat fiica cea mare a liderului american Donald Trump, Ivanka Trump, împreună cu ginerele preşedintelui american, Jared Kushner. Rămas la Washington, liderul de la Casa Albă va transmite un mesaj video în timpul ceremoniei.

Până acum, Statele Unite aveau un consulat general în Ierusalim, care este responsabil de relațiile cu palestinienii și Autoritatea palestiniană.

Benjamin Netanyahu a ținut un discurs la ceremonia prilejuită de mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și i-a mulțumit președintelui Donald Trump pentru decizia luată și a declarat că aceasta va fi amintită de generaţii de israelieni de acum înainte.

”Este o zi mare. O zi mare pentru Ierusalim. O zi mare pentru statul Israel. O zi care va fi gravată în memoria noastră naţională pentru generaţii. Este un moment de istorie. Domnule preşedinte Trump, prin recunoaşterea a ceea ce aparţine istoriei, aţi scris istorie”, i s-a adresat Netanyahu lui Trump, care nu a fost prezent la ceremonie.

Premierul israelian i-a mulţumit preşedintelui Donald Trump pentru că ‘a avut curajul’ să-şi respecte promisiunea de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, oraş pe care premierul Netanyahu l-a numit capitala ‘eternă, indivizibilă a Israelului’.

Ivanka Trump, şi secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin, au dezvelit luni sigla oficială a noii ambasade a Statelor Unite la Ierusalim în cadrul ceremoniei la care preşedintele Trump a transmis un mesaj printr-un video.

”Vă primim în mod oficial şi pentru prima dată în ambasada SUA, aici la Ierusalim, capitala Israelului”, a spus fiica președintelui american când a dezvelit sigla misiunii diplomatice americane.

În mesajul video transmis, Donald Trump a transmis de la Washington un mesaj video în care a asigurat că ”Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord de pace durabil între israelieni şi palestinieni. Astăzi deschidem oficial ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Felicitări! O aşteptăm de mult timp”, a spus preşedintele american.

”Astăzi ne concretizăm recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului şi ne deschidem ambasada pe pământul istoric şi sacru al Ierusalimului’, a continuat liderul de la Casa Albă.

”Statele Unite vor fi mereu un mare prieten al Israelului şi un partener în cauza libertăţii şi păcii. Cea mai mare speranţă a noastră este pacea”, a subliniat el.

Americanii au ales ca zi pentru inaugurarea Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, data de 14 mai, o zi importantă pentru istoria statului modern Israel: pe 14 mai 1948 evreii din Palestina au declarat înființarea unui stat evreu numit Israel, președintele american Harry Truman a acordat recunoașterea imediată în numele Statelor Unite, devenind primul șef de stat care a făcut acest lucru.

La 14 mai 2018, 70 de ani mai târziu, președintele Donald Trump va muta operațiunile Ambasadei SUA la Ierusalim din Tel Aviv, unde a fost din 1966.

După decizia controversată a lui Trump de a recunoaște anul trecut Ierusalimul drept capitala israeliană, inaugurarea oficială a Ambasadei SUA coincide cu cea de-a 70-a aniversare a declarației de independență a Israelului.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a descris luni pe Twitter transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim drept ”o zi mare pentru Israel”.

”Ne pregătim pentru ceremonia de la ora 09:00. O zi mare pentru Israel !”, a scris Trump pe reţeaua de socializare. El a menţionat în acelaşi mesaj că postul de televiziune Fox, pe care-l urmăreşte în fiecare dimineaţă, va transmite în direct ceremonia care se va desfăşura la Ierusalim.

 

Stiri pe aceeasi tema

Yulia Skripal a fost externata si va cere azil politic in Marea Britanie

Ioana Badulescu

OMS a declarat pandemie de coronavirus la nivel mondial

Cristiana Petrariu Bota

Nadal l-a invins pe Federer si s-a calificat in finala Turneului Campionilor

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult