Andrei Muraru, ambasador SUA
Breaking NewsExterne

Ambasadorul României în SUA: Regiunea Mării Negre este expusă în fața Rusiei

Întreaga regiune a Mării Negre este expusă în fața Rusiei iar din acest motiv securitatea pe flancul estic al NATO este pusă în pericol, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, pentru publicația Foreign Policy, transmite Digi 24.

„Pentru o perioadă îndelungată de timp am avut o breșă în materie de securitate în partea nordică a flancului estic și în partea sudică a flancului estic. Întreaga regiune a Mării Negre este expusă în fața Rusiei”, a declarat Muraru.

Foreign Policy notează că pentru prea mult timp regiunea Mării Negre s-a regăsit la periferia strategiei Occidentului de a contracara Rusia, în loc să fie o componentă centrală a acesteia. Acum însă există o mișcare în ascensiune la Washington, Bruxelles și în capitalele din regiune care militează pentru plasarea Mării Negre în centrul strategiei NATO.

„Permisiunea acordată Rusiei pentru a stabili regulile în Marea Neagră pune în pericol aliații și interesele noastre. Este nevoie de o strategie cuprinzătoare pentru a ne asigura că Putin nu câștigă teren acolo”, a declarat senatoarea Jeanne Shaheen, care a vizitat recent România și care a introdus în Senatul american proiectul de lege intitulat Black Sea Security Act of 2022, ce prevede securitatea la Marea Neagră.

Strategia pentru Marea Neagră ar urma să fie un subiect fierbinte de discuție la următorul summit NATO de la Vilnius. Un subiect care a fost mai mult ignorat până la izbucnirea războiului din Ucraina, notează Foreign Policy.

„Când te uiți la ceea ce a spus NATO și ce a făcut când vine vorba de Marea Neagră, înainte de acest război, răspunsul este: remarcabil de puțin”, spune Steve Horrell, un fost ofițer de informații al Marinei SUA.

Un motiv ar fi influența Turciei în regiune, care controlează strâmtorile Bosfor și Dardanele și care are o relație tensionată cu SUA. Însă o strategie ar fi greu de conturat fără acordul Turciei.

„Turcia are o atitudine rezervată față de orice propunere care ar schimba statutul actual din Marea Neagră și termenii de acces în Marea Neagră”, spune istoricul Soner Cagaptay, un expert în această regiune. Pe de altă parte, Putin a arătat în mod clar că menținerea Crimeei și accesul la Marea Neagră sunt critice pentru Moscova.

„Rusia vede accesul ei la apele calde din Marea Neagră drept un avantaj strategic major”, spune Cagaptay.

Articole asemănătoare

Codul de Procedura Penala a fost adoptat, dupa o dezbatere si un vot fulger in Parlament. Proiectul merge la Iohannis spre promulgare

Ioana Badulescu

Klaus Iohannis s-a intalnit cu comunitatea romaneasca din Polonia. Vezi discursul integral

Lucy Ionesco

Un intelectual american la Euronews: Europa, un servitor prea las al SUA. Ceasul apocalipsei e si mai aproape de miezul noptii

Lucy Ionesco