Ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov, i-a medaliat pe veteranii de razboi rusi si romani
Externe

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov, i-a medaliat pe veteranii de razboi rusi si romani

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov, le-a oferit, miercuri, veteranilor de razboi medalii jubiliare, cu prilejul implinirii a 70 de ani de la victoria in Al Doilea Razboi Mondial. La evenimentul organizat de Ambasada Federatiei Ruse au fost medaliati, printre altii, generalii in rezerva veterani de razboi Constantin Didulescu, Policarp Dovancescu, Marin Lungu, Neculai Pruteanu. Printre invitati s-a aflat si generalul in rezerva Marin Dragnea, presedinte al Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi. 

Ambasadorul Oleg Malginov a declarat ca Al Doilea Razboi Mondial a fost o agresiune a fortelor nazismului impotriva omenirii, impotriva principiilor umanitatii, o lupta unita a statelor care au inteles ca victoria impotriva „acestui rau” este mult mai importanta decat viziunea lor politica diferita.

„Al Doilea Razboi Mondial nu a fost doar un razboi, a fost o agresiune a fortelor nazismului impotriva omenirii, impotriva principiilor umanitatii, impotriva unor natiuni si a unor grupuri etnice, impotriva evreilor, tiganilor, slavilor si altor europeni. A fost o lupta unita a statelor care s-au aliat, in ciuda diferentelor dintre ele, si au inteles ca victoria impotriva acestui rau este mult mai importanta decat viziunea lor politica diferita asupra unei probleme sau alteia. Si victoria din primavara anului 1945 a aratat ca este o sansa, o posibilitate de a uita de diferente si de a construi o lume bazata pe principiile pacii, cooperarii si intelegerii. Acest lucru nu poate si nu trebuie sa fie uitat”, a spus diplomatul rus.

Oleg Malginov a tinut sa atraga atentia ca in prezent se incearca uitarea sau chiar falsificarea istoriei in legatura cu Al Doilea Razboi Mondial.

„Din pacate, in unele tari s-a schimbat spre mult mai pozitiva atitudinea fata de fascism si sunt intreprinse eforturi pentru a glorifica fascismul. Trebuie sa spun: cu siguranta, aceasta nu se va intampla, nu se poate. Nu se va putea diminua importanta participarii in acest razboi a Armatei Rosii, a armatelor altor tari, a Armatei Romaniei, care, incepand cu 1944, s-a alaturat Armatei Uniunii Sovietice pentru a intra in coalitia antifascista si a contribuit la invingerea Germaniei fasciste”, a adaugat ambasadorul.

In acest context, Oleg Malginov a declarat ca Rusia incearca „de mai bine de zece ani”, sa restaureze monumentele comemorative din statele unde au luptat si au cazut soldati ai Armatei Rosii in Al Doilea Razboi Mondial si face acest lucru in colaborare cu tarile pe teritoriul carora se afla monumentele si cimitirele militare respective, printre care si România.

„Nu a fost o munca usoara, dar o continuam, lucram cu arhivele, ne intalnim cu localnicii.(…) in conformitate cu datele pe care le avem, in România au fost identificati aproape 80.000 de oameni care sunt inmormântati aici si aceasta munca continua pentru ca foarte multe nume au ramas in continuare necunoscute. E o munca ce necesita destul de multe eforturi, este destul de costisitoare si lucram impreuna cu autoritatile române. (…) in ceea ce priveste cifrele exacte, as spune un singur lucru: as vrea ca aceste fonduri sa fie mai mari”, a spus Malginov.

Referitor la atitudinea autoritatilor romane pe acest subiect, diplomatul rus a raspuns ca ea a fost „buna”.

„Noi toti avem aceeasi problema: nu toate autoritatile locale au destui bani ca sa se poata aloca in domeniul acesta, dar la nivel moral toata lumea ne sustine. in general trebuie sa multumesc romanilor, poporului roman, pentru ca are stima fata de memoria generatiilor precedente. De aceea, aici aproape ca nu exista actele de vandalism pe locurile de inmormântare. Se intâmpla, dar nu des”, a adaugat ambasadorul.

Daca ti-a placut acest articol, poti urmari HotWeek.ro si pe Facebook, Twitter sau Google Plus!

[ot-caption title=”Oleg Malginov i-a medaliat pe veteranii de razboi” url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/04/ambasada-federatia-rusa-oleg-malginov.jpg”]

[ot-caption title=”Oleg Malginov i-a medaliat pe veteranii de razboi” url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/04/ambasada-federatia-rusa-oleg-malginov2.jpg”]

[ot-caption title=”Oleg Malginov i-a medaliat pe veteranii de razboi” url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/04/ambasada-federatia-rusa-oleg-malginov3.jpg”]

[ot-caption title=”Oleg Malginov i-a medaliat pe veteranii de razboi” url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/04/ambasada-federatia-rusa-oleg-malginov4.jpg”]

Articole asemănătoare

Ce pierderi va avea Rusia in urma sanctiunilor impuse de Occident

Lucy Ionesco

Acordul privind iesirea Marii Britanii din UE a fost semnat de Comisia Europeana, documentul urmeaza a fi parafat de PE si trimis la Londra

Lucy Ionesco

Un roman care transporta imigranti afgani a fost arestat in Austria

Lucy Ionesco