5.3 C
România
29 noiembrie 2021
Sport

AMENDA ONJN VS PARIORI. INTERVIU cu avocatul Vladimir Naciu despre cum se poate contesta amenda ONJN si ce sanse au pariorii in instanta

Tot mai multi pariori au fost amendati de Oficiul National al Jocurilor de Noroc (ONJN) pentru ca au pariat in luna septembrie pe site-uri de pariuri interzise in Romania, printre care si bet365.com si bwin.com. Pariorii au inceput sa fie chemati la sediile ONJN din Bucuresti si din tara pentru a li se comunica de cele mai multe ori ca sunt amendati, situatie care a generat o isterie generala in randul pariorilor. Cei mai multi dintre pariori amendati au jucat pe site-ul bet365.com, amenzile aplicate fiind cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

In urma solicitarilor numeroase primite la redactie, HotWeek a stat de vorba cu avocatul Vladimir Naciu pentru a afla ce pot face pariorii amendati de ONJN, cum si unde pot depune o contestatie la procesul verbal si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze dupa depunerea contestatiei. De asemenea, am vorbit si despre pasivitatea platformei bet365.com, care a permis romanilor sa parieze in continuare, desi se afla in ilegalitate in perioada 10 – 30 septembrie, conform ONJN.

Reporter: Reprezinta aceste amenzi aplicate de ONJN un abuz, in conditiile in care pariorii nu au fost informati pe toate canalele media sau intr-o conferinta de presa organizata inainte de aplicarea sanctiunilor despre o astfel de masura?

Avocat Vladimir Naciu: Abuzul („prescurtarea” notiunii abuz de drept) reprezinta neexercitarea unui drept in vederea realizarii finalitatii sale, ci cu intentia de a vatama o alta persoana sau contrar bunei-credinte. In cazul de fata, date fiind elementele de fapt, respectiv lipsa unei informari din partea ONJN (prin intermediul paginii sale de internet, care tocmai aceasta menire o are) si pasivitatea platformei bet365.com, care a permis romanilor sa parieze in continuare, se poate vorbi despre o exercitare abuziva a dreptului de a-i sanctiona contraventional pe cei care au pariat in perioada de referinta.

Reporter: Se poate aplica o astfel de decizie retroactiv pentru perioada 10-30 septembrie 2015, tinand cont ca primul anunt al ONJN a aparut tardiv, abia in 13 octombrie?

Avocat Vladimir Naciu: Nu Decizia (nr. 2723/13.10.2015, de anulare a dreptului de operare al companiilor Hillside Gaming LP si Hillside Sports LP) este problema sau obiectul discutiei, ci sanctiunea amendarii fara a se fi luat in considerare toate circumstantele din perioada 01.09.2015 – 13.10.2015, perioada in care, pe rand: s-a pariat legal, s-a pariat nelegal, s-a pariat legal si apoi nu s-a mai putut paria deloc, informarea pariorilor facandu-se abia in ultima faza.

Reporter: Ce trebuie sa faca pariorii amendati care nu sunt de acord cu legalitatea acestei amenzi?

Avocat Vladimir Naciu: Sa isi exercite dreptul la justitie: sa cheme in judecata Oficiul National pentru Jocurile de Noroc (Bucuresti, Calea Victoriei Nr. 9, Sector 3) si sa ceara anularea ca nelegal a procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor.

Este important de precizat inca de la bun inceput ca acest drept nu se poate exercita decat intr-un termen de 15 zile (care este, de fapt, de 17 si include data primirii procesului-verbal, o perioada de 15 zile si inca o ultima zi in care plangerea contraventionala se poate depune sau trimite prin posta la judecatoria competenta).

Reporter: Unde pot depune contestatie, ce pasi au de facut?

Avocat Vladimir Naciu: „Dosarul” pentru instanta va contine urmatoarele:
– plangerea contraventionala (2 exemplare, eventual inca unul pentru viza de intrare),
– originalul taxei judiciare de timbru de 20 de lei (care se plateste la directia de taxe si impozite de care petentul apartine),
– procesul-verbal si alte eventuale documente pe care petentul le considera relevante (cate 2 exemplare din fiecare, pe care petentul le va certifica, scriind intr-un colt „Conform cu originalul” si semnand).

Judecatoria competenta este cea de la locul savarsirii asa-zisei contraventii; in pofida a ceea ce vi s-a spus la momentul la care s-a semnat procesul-verbal, nu conteaza orasul in care se afla Serviciul Teritorial al ONJN in circumscriptia caruia domiciliati.

Reporter: Ce sanse au pariorii sa castige eventual un proces cu cei de la ONJN?

Avocat Vladimir Naciu: Sansele sunt, din punctul meu de vedere, mari. Atat timp cat exista o autoritate nationala cu atributii inclusiv de preventie in acest domeniu, nu este normal sa apara o astfel situatie si imi exprim parerea (si speranta) ca Justitia va cenzura acest abuz.

Reporter: Pariorii pot da in judecata si site-urile care le-au permis sa parieze, desi erau interzise de ONJN? Aceste site-uri pot fi date in judecata?

Avocat Vladimir Naciu: Plangerea contraventionala vizeaza exclusiv raportul dintre autoritatea care a aplicat contraventia si contravenient, iar situatia de fapt este suficient de favorabila contravenientilor incat sa se obtina anularea amenzilor.

Reporter: Dar furnizorii de internet, care teoretic trebuiau sa fie la curent cu Lista Neagra a ONJN si trebuiau sa blocheze acele site-uri?

Avocat Vladimir Naciu: Platforma bet365.com nu indeplineste inca toate conditiile pentru a intra pe „lista neagra”, dar, repet, imi exprim increderea ca amenzile vor fi anulate prin actiuni in instanta.

Reporter: Ce ii sfatuiti pe pariorii amendati, sa se coalizeez intr-un grup si sa dea in judecata ONJN pentru amenda primita sau sa deruleze fiecare pe cont propriu aceasta actiune?

Avocat Vladimir Naciu: Sfatuiesc persoanele amendate sa isi vada interesul individual; termenul este unul foarte scurt, de 15 zile, iar momentul de la care curge este diferit, in functie de ziua in care procesul-verbal a fost comunicat contravenientului. Este destul de dificila constituirea de litisconsortii, avand in vedere ca nu trebuie depasit termenul anterior mentionat. Iar daca doriti sa apelati la un avocat, contactati-l cat mai repede cu putinta, nu in ultima zi!

Nota redactiei: Avocatul Vladimir Naciu poate fi contactat la numerele de telefon 0721.224.255, 0771.291.605 si pe site-ul www.naciu.ro. De asemenea, puteti folosi si pagina sa de Facebook si Twitter

Stiri pe aceeasi tema

Rafa Nadal a debutat cu victorie la Turneul Campionilor

Bogdan

TURNEUL CAMPIONILOR: Perechea Horia Tecau/Jean Julien Rojer intalneste dublul Marcin Matkowski/Nenad Zimonjic

Cristiana Petrariu Bota

Hanescu dus de urgenta la spital dupa ce a cazut pe teren la turneul de la Rennes (Franta)

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult