ROMAN PRINTRE STRAINI. Cine esti tu si cu ce ganduri ai plecat la munca in strainatate?
Externe

Amenzi pentru romanii din strainatate? Informatia reala este ca romanii din diaspora sunt asteptati la ANAF

Romanii din strainatate au citit de curand pe retelele de socializare ca ar fi pasibili de amenzi destul de mari pentru ca nu au revenit acasa. Altfel, romanii din diaspora ar putea fi amendati cu sume ce pot ajunge si la 2.500 de RON, potrivit site-ului diaspora24.eu, insa informatia nu are la baza niciun proiect legislativ sau vreo reglementare oficiala.

Sursa citata scrie ca romanii din diaspora care nu au mai trecut pe acasa de cel putin 1 an de zile ar putea primi o amenda pornind de la 500 RON si pana la 2.500 de RON pentru romanii din strainatate care nu au nai venit acasa de 5 ani.

Informatia nu citeaza niciun act legislativ, astfel ca cel mai probabil nu este reala. Cel mai probabil, stirea a avut scopul de a atrage trafic pe site.

Romanii din strainatate, asteptati la ANAF

Totusi, romanii din strainatate vor trebui sa aiba in vedere ca trebuie sa depuna formularul 201 pana la data de 25 mai. Cine trebuie sa declare veniturile obtinute din strainatate si ce venituri se declara? Va prezentam mai jos toate informatiile.

Romanii, pacaliti cu locuri de munca in strainatate. Ce se ascunde in spatele unui anunt de angajare in Danemarca

Declaratia (D201) cu termen de depunere pana in 25 mai este cea privind veniturile realizate din strainatate. Potrivit wall-street.ro, Formularul 201 se depune de catre persoanele rezidente romane si de cele straine in anumite conditii. Prin acest formular se declara veniturile obtinute din strainatate din categoria celor comerciale, din profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala, dobanzi, dividende, premii si jocuri de noroc, din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, operatiuni de vanzare – cumparare de valuta la termen, transferul titlurilor de valoare si alte venituri din investitii, pensii si alte venituri impozabile in Romania.

De exemplu, o persoana fizica romana cu domiciliul in Romania, rezidenta fiscal in Romania, are obligatia declararii veniturilor din dobanzi acumulate in anul 2015 intr-un cont bancar deschis la o banca din strainatate sau dividendele obtinute (incasate) in anul 2015 de la o companie in care a fost/este actionara/asociata, etc.

Pentru a determina daca o persoana fizica straina are obligatia de a declara in Romania si veniturile obtinute din strainatate in anul 2015, trebuie facuta o analiza de la caz la caz a criteriilor de rezidenta prin prisma legislatiei in vigoare in 2015 (Codul fiscal vechi). Totodata, formularul 201 permite solicitarea creditului fiscal extern de la organul fiscal roman, cu privire la impozitul pe venit platit in strainatate pentru veniturile impozitate si in Romania.

Romanii din strainatate pot primi bani de la stat, daca fac dovada de contribuabili

Fond de investitii pentru romanii care lucreaza in strainatate si vor sa isi deschida o afacere

Daca luam exemplul unei persoane fizice olandeze care s-a stabilit in Romania de mai multi ani, devenind rezidenta fiscal in Romania anterior anului 2015, dar care a ramas proprietara unui imobil in Olanda pe care a l-a dat spre inchiriere si pentru care a obtinut venituri in 2015, si chiar daca pentru venitul din chirii persoana respectiva a platit impozit pe venit in Olanda, va trebui sa completeze declaratia de venit si in Romania pentru a declara venitul din chirii obtinut din Olanda. In Romania, persoana respectiva va plati impozit stabilit conform regulilor de impunere din Romania doar pentru partea de impozit care depaseste impozitul platit in Olanda pentru venitul respectiv.

Veniturile din salarii/administrare obtinute din strainatate se declara la 25 mai?

Angajatii romani sau straini care au fost detasati in strainatate dar au primit salariul de la un anagjator rezident in Romania sau de la un sediu permanent romanesc sunt si ei vizati de depunerea declaratiei 201.

Un element de noutate in declaratia 201 pentru anul 2016 il reprezinta rubrica referitoare la remuneratiile/indemnizatiile primite din strainatate pentru calitatea de membru in consiliul de administratie sau pentru cenzori. Aceste venituri, desi asimilate veniturilor din salarii in baza Codului fiscal, se declara prin declaratia 201 numai in situatia in care nu sunt obtinute din desfasurarea unei activitati dependente, mai noteaza wall-street.ro.

Cum se depun declaratiile de venit?

Declaratiile 200 si 201 se pot depune direct la ghiseul ANAF, prin posta cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta (cu semnatura electronica).

Related posts

Der Spiegel: Italia este prea mare pentru a esua. Dar in acelasi timp, Italia este prea mare pentru a fi salvata

Ioana Badulescu

Imigrantii iau cu asalt centrul Europei. Record de refugiati in Ungaria

Lucy Ionesco

Furtuna Imogen a maturat Marea Britanie, valurile au atins si 19 metri

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult