Firme de avocatura din Bucuresti ar fi adus un prejudiciu de peste 18 mil. de lei la intrarea in insolventa a unei societati
Social

Amenzile contraventionale vor putea fi platite in termen de 15 zile la jumatate, conform cu noua lege 203/2018

Noua lege nr. 203/2018 publicata in data de 25 iulie 2018 are drept obiectiv cresterea eficientei procedurilor de achitare a amenzilor contraventionale aplicate persoanelor fizice de catre agentii constatatori din cadrul organelor care au implementat seria de evidenta unica a proceselor-verbale de contraventie si modalitatea de preluare si transmitere in sistem informatic a datelor necesare crearii titlului de creanta electronic.

Elementele de noutate introduse prin noua lege privesc in principal constituirea un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat incasarii amenzilor contraventionale, achitarea urmand a se realiza la orice unitate a Trezoreriei indiferent de domiciliul persoanei fizice.

Plata urmeaza sa se efectueze in numerar sau prin alte mijloace de plata ce urmeaza a fi stabilite prin normele de punere in aplicare ale legii.

Achitarea in contul unic al Trezoreriei va degreva contravenientul de obligatia de a mai prezenta dovada platii.

Procesele verbale de contraventie vor avea o serie de evidenta unica si vor da nastere unui titlu de creanta electronic gestionat de un sistem informatic ce urmeaza fi implementat in acest sens.

Sumele reprezentand amenzi aplicate persoanelor fizice reprezinta venit al bugetelor locale unde contravenientul isi are domiciliul, iar cele aplicate persoanelor juridice reprezinta venit la bugetul de stat cu exceptia celor aplicate de autoritatile locale si acelea privind regimul circultiei pe drumurile publice care vor constitui venit la bugetele locale unde contravenientul isi are sediul.

In cazul in care contravenientul refuza sa semneze procesul verbal de contraventie, comunicarea acestuia se va realiza in maximum 2 luni.

In maximum 15 zile de la data comunicarii procesului verbal se poate achita jumatate din minimul amenzii, fata de 48 de ore cat era termenul in reglementarea anterioara.

Noile dispozitii se vor aplica in sistem pilot amenzilor la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule, urmand ca ulterior dezvoltarii sistemului informatic sa se aplice si restului amenzilor contraventionale.

Prevederile noii legi vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019, urmand ca normele de aplicare sa fie adoptate pana la finalul anului in curs.

Modificarile aduse prin noua lege Ordonantei privind regimul contraventiilor, ale celei privind circulatia pe drumurile publice si codului de procedura fiscala urmeaza sa intre in vigoare in termen de 30 de zile, respectiv finalul lunii august.

Avocat Dr. Daniel MOREANU
www.moreanulaw.com

Stiri pe aceeasi tema

Adrian Rugina, eroul din Colectiv care a murit pentru ca a salvat. GALERIE FOTO

Cristiana Petrariu Bota

S-a adoptat proiectul care obliga angajatorii sa acorde zile libere platite pentru parinti

Cristiana Petrariu Bota

NOUA LEGE A ADOPTIEI. Deputatii au votat proceduri mai simple pentru adoptie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult