3.1 C
România
21 februarie 2024
EUGEN TEODOROVICI
Economie

Amnistia fiscala s-ar putea aplica si pentru companiile de stat cu datorii istorice, a anuntat Ministerul Finantelor

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat vineri la Constanța că de amnistia fiscală ar putea beneficia companiile de stat „cu datorii istorice”, menționând că se fac analize la nivelul ministerului, iar o decizie în acest sens se va lua la sfârșitul verii. 

„În economia din România sunt anumite companii, companii de stat în principal și chiar companii private, dar mă refer aici la cele de stat, care au mii, poate zeci de mii de angajați, care au datorii istorice și pentru care dacă nu se iau anumite măsuri, cu siguranță peste câțiva ani, s-ar putea să fie luate măsuri de închidere, pentru că Comisia Europeană nu te mai lasă să dai un ajutor de stat, sau dacă îl dai și după ce îl dai, peste câtva timp poate fi interpretat ca un ajutor de stat mascat, iar Comisia Europeană îți cere pe urmă să recuperezi”, a declarat Teodorovici.

„Deci cândva, în timp nu mai poți sprijini ca stat o astfel de companie care nu se poate mișca în piață, chiar dacă ar putea să o facă, fiind ancorată de datoriile istorice, trebuie să găsim o soluție”, a spus ministrul Finanțelor.

Eugen Teodorovici a precizat că pentru companiile de stat cu datorii mari, amnistia fiscală „poate o ultimă șansă pentru ele și pentru ca economia să poată să crească și mai mult”.

„Deci nu are nimeni în cap să scape pe cineva persoană fizică sau juridică. Singura noastră preocupare este aceea de a vedea dacă în această parte a economiei se poate face ceva. Ăsta e singurul motiv. Pe timpul verii vom analiza, iar împreună cu cei de la Comisia Europeană vom lua o decizie. Undeva până la finalul lui august vom avea o primă analiză și putem să discutăm posibilele scenarii”, a precizat ministrul.

Eugen Teodorovici a mai făcut referire la aminstia din 2015, când persoanele cu datorii la stat care făceau plata până la o anumită dată, beneficiau de ștergerea penalităților și jumătate din dobânzi, menționând că forma actuală de amnistie nu ar face referire la acea categorie de datornici.

„Se fac anumite analize, dar în 2015, a fost o astfel de amnistie, știți foarte bine, dacă se în plătea principal până la o anumită dată se ștergeau penalitățile și jumătate din dobânzi. Acum subiectul este altul sau dorința ar fi alta, pentru că nimeni nu este confortabil cu astfel de măsuri de amnistie. Știm foarte bine că sunt o mare parte a contibuabililor care își plătesc la timp, cu eforturi obligațiile față de stat și atun

Related posts

Raport Banca Mondiala: Economia Romaniei va avea o crestere de 4,4% fata de 3,7% cum se credea in ianuarie

Delia Ion

Firmele se pot promova pe plan extern printr-un program adoptat de Guvern. Suma nerambursabila pentru fiecare beneficiar este de maximum 50.000 lei

Lucy Ionesco

ANAF va publica pe site circularele interne referitoare la procedurile de lucru si la modalitatile de aplicare a legii

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult