Amnistie fiscala. Pe cine favorizeaza masura PSD, cand principalul datornic la stat este chiar statul?
Economie

Amnistie fiscala. Pe cine favorizeaza masura PSD, cand principalul datornic la stat este chiar statul?

„Pentru cine este amnistia fiscala a PSD?”, se intreaba jurnalistii de la Ziarul Financiar, care atrag atentia ca principalul datornic la stat este chiar statul. Companiile private cu datorii de sute sau zeci de milioane de lei sunt de mult in faliment, asadar amnistia fiscala anuntata de social-democrati avantajeaza principalul datornic la stat, care este tot statul.

„În lista publicată de ANAF în toamna trecută cu principalele 500 de companii debitoare, cu obligaţii restante la bugetele de asigurări, în frunte se află com­paniile statului, cu două exemple: Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia. Când, între primii 100 de debitori, apare câte o companie privată, se poate constata că ea este, de mult, în faliment.

Cine să recupereze cele 104 mi­li­oane de lei datorate la asigurări, de 10-15 ani, de Republica SA, vândută în 2003 de APAPS, având contactul de privatizare reziliat, câteva luni mai târziu, şi vândută, bucată cu bucată, în 2008? Dar de la “Insula Mare a Brăilei”, gestionată atât de bine de fostul senator PSD Culiţă Tărâţă, încât a făcut datorii la stat de 28 de miliarde de lei? De la Constantin Duluţe şi Agricost, care a preluat contractele de la ADS şi acum se pregăteşte să vândă afacerea unei companii arabe?”, subliniaza Ziarul Financiar.

Ministerul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat că în decursul acestui an va fi adoptată amnistiţia fiscală. Declaraţiile vin la scurt timp după ce Consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunțat, că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare și include ștergerea datoriilor unor companii.

Suma datorată la stat atât de persoane fizice, cât şi juridice este de aproximativ 100 de miliarde de lei, în mare parte irecuperabilă.

Amnistia fiscală s-ar putea aplica atât persoanelor fizice, cât și juridice, cu datorii la data de 31 decembrie 2017. Este una dintre ideile luate în calcul de Ministerul Finanțelor Publice. Asta după ce s-a constatat faptul că, pe partea de persoane juridice, din 98 de miliarde de lei, ar putea fi recuperate doar 17 miliarde, în decursul mai multor ani.

Stiri pe aceeasi tema

Consiliul Fiscal: Bugetul pe 2016 trebuie sa fie sub 3% din PIB

Cristiana Petrariu Bota

Proiect de modificare a Codului Fiscal: Cheltuielile salariale cu zilele libere de sarbatori vor fi suportate de la bugetul de stat

Ioana Badulescu

MODIFICARI CODUL FISCAL: Ce produse de ieftinesc odata cu reducerea TVA, de la 1 iunie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult