0.1 C
România
28 noiembrie 2021
AMNISTIE FISCALA 2015
Economie

AMNISTIE FISCALA PENTRU PERSOANE FIZICE SI FIRME: Cum pot fi anulate penalitatile la datoriile neachitate pana la 30 septembrie 2015

Proiectul de ordonanta de urgenta privind amnistia fiscala a fost adoptat, miercuri, in sedinta de Guvern. Proiectul de ordonanta de urgenta prin care vor fi anulate penalitatile de intarziere datorate si neachitate pana la 30 septembrie 2015 prevede ca cei care isi vor achita pana la 31 martie 2016 obligatiile de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 si administrate de ANAF, vor beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora. De asemenea, in anumite conditii, contribuabilii vor putea beneficia si de stergerea de la plata a unei parti din dobanzi.

Contribuabilii care platesc pana la 30 iunie 2016 o cota de 45,8% din dobanzile aferente obligatiilor principale restante stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale, vor putea beneficia, conditionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobanzile aferente obligatiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF.

AMNISTIA FISCALA E DE FAPT O FACILITATE

Scutirea de penalităţi a contribuabililor care îşi plătesc datoriile către stat până la 31 martie este o facilitate, nu o amnistie, acest termen fiind „profund incorect tehnic şi gramatical”, a declarat premierul Victor Ponta, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul Victor Ponta i-a anunţat pe miniştri că în şedinţă urmează să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă care va acorda facilităţi fiscale contribuabililor care-şi achită datoriile la bugetul statului.

„Nu este o amnistie, în niciun caz, nu ştiu de ce se foloseşte termenul de amnistie. E profund incorect, şi tehnic şi gramatical, că nu amnistiem pe nimeni, ci, pur şi simplu, dacă îşi plăteşte datoria până la ultimul leuţ, nu-i mai luăm penalitatea, îi luăm doar o parte din dobândă, aşa cum este normal”, le-a spus Ponta miniştrilor.

LEGEA AMNISTIEI FISCALE, adoptata de Parlament. Romanii scapa de Fisc si de executarea silita

Prim-ministrul a explicat prevederile OUG şi raţiunea pentru care Guvernul vrea să îi ajute pe cei care au datorii către stat.

„Cei care îşi plătesc în totalitate, până la ultimul leu, datoriile la stat, plătesc la zi obligaţiile până în martie, nu le mai luăm acele penalităţi în plus, categoric, ca orice penalitate, cu care de fapt îi ducem în insolvenţă, la faliment şi nu mai plăteau nimic. Nu scutim de niciun leu, cei care au plătit nu pierd nimic, dimpotrivă, câştigă faptul că nu plătesc dobânzi şi celelalte lucruri. Cei care însă au nevoie de un sprijin şi plătesc absolut tot până la ultimul leu, pe aceia îi ajutăm. Cei care nu plătesc la zi sau care nu plătesc datoria integrală nu beneficiază”, a spus premierul.

CINE VA BENEFICIA DE  ANULAREA PENALITATILOR

De aceste facilitati fiscale vor putea beneficia, daca indeplinesc conditiile legale, contribuabilii persoane fizice, persoane juridice sau entitati fara personalitate juridica.

Amnistie fiscala pentru drepturi de autor, PFA, CASS sau diurne. Proiectul de lege, in discutie la Guvern

Actul normativ are scopul acordarii unor facilitati fiscale, pe de o parte, in sensul sprijinirii contribuabililor aflati in dificultate, iar pe de alta parte, in sensul stimularii achitarii obligatiilor de plata restante la buget si majorarii incasarilor bugetare.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, pentru a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de 54,2% din dobanda, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere in acest sens la organul fiscal si sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

Toate obligatiile de plata principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de ANAF, se sting pana la data de 31 martie 2016, inclusiv;

O cota de 45,8% din dobanzile aferente acestor obligatii de plata restante, stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale, se sting pana la 30 iunie 2016, inclusiv;

Pana la termenul de plata prevazut de Codul de procedura fiscala, se stinge cota de 45,8% din eventualele dobanzi calculate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale;

Pana la data la care contribuabilul depune cererea de anulare a penalitatilor de intarziere si cotei din dobanda (a accesoriilor), sunt stinse toate obligatiile de plata principale curente, cu termene de plata cuprinse intre 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016;

Contribuabilul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data inregistrarii cererii de anulare a accesoriilor, al carei termen maxim este 30 iunie 2016.

Firmele cu datorii la stat vor scapa de penalitati. Conditia: Pana la 31 martie 2016 sa achite datoria de baza

Incepand cu 1 ianuarie 2016, prin intrarea in vigoare a noului Cod de procedura fiscala, dobanzile de intarziere la plata se reduc de la 0,03% pe zi, cat sunt in prezent, la 0,02% pe zi, iar penalitatile de intarziere la plata se reduc de la 0,02% pe zi, cat sunt in prezent, la 0,01 % pe zi. Masura a fost luata in scopul reducerii sarcinii totale a accesoriilor pentru contribuabilii care declara toate obligatiile fiscale, dar platesc cu intarziere.

Actul normativ include, de asemenea, dispozitii si conditii privind anularea penalitatilor de intarziere, precum si a cotei de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata anterioare datei de 30 septembrie, in situatii specifice:

Anularea penalitatilor de intarziere si a cotei din dobanzi aferente diferentelor de obligatii de plata declarate suplimentar de contribuabili prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile de plata principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie inclusiv;

Anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de dobanzi pentru sumele datorate si stinse la data de 30 septembrie 2015, inclusiv, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la aceasta data si stinse pana la 30 septembrie, inclusiv;

Anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de dobanzi aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015, inclusiv, si individualizate in decizii de impunere emise ca urmare a unei inspectii fiscale incepute anterior intrarii in vigoare a actului normativ aprobat astazi.

ANAF ofera asistenta si indrumare in domeniul fiscal pe Facebook

Contribuabilii carora le-au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta au posibilitatea de a efectua plati din sumele indisponibilizate ca efect al popririi. Masura se aplica temporar pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei si 30 iunie 2016. Totodata, masura se va aplica si pentru popririle infiintate ulterior intrarii in vigoare a actului normativ, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2016.

Contribuabilii aflati in insolventa sau reorganizare pot beneficia de aceste facilitati fiscale daca indeplinesc conditiile impuse de Ordonanta de Urgenta adoptata astazi.

In cazul unitatilor administrativ-teritoriale, facilitatea prevazuta de ordonanta de urgenta se acorda daca organul deliberativ local, respectiv consiliul local, emite o hotarare in acest scop. In acest caz, facilitatea vizeaza anularea pana la 73,3% din majorarile de intarziere ce reprezinta componenta de penalitate de intarziere.

De asemenea, contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiaza de esalonarea la plata pot beneficia si de anularea unei cote de 54,2% din dobanzile esalonate la plata si nestinse la 30 septembrie 2015 daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la 31 martie 2016. In acest caz, cota de 54,2% din dobanda achitata odata cu plata ratei de esalonare se restituie potrivit Codului de procedura fiscala.

Nivelul de 54,2% avut in vedere la anularea dobanzilor a fost stabilit astfel:
S-a calculat mai intai pentru fiecare an din perioada 2010-2015 diferenta dintre dobanda anuala prevazuta de Codul de procedura fiscala si dobanda medie pe total portofoliu de titluri de stat pe piata interna si externa; De exemplu, in 2014, dobanda anuala prevazuta in Codul de procedura fiscala a fost de 11,56%, iar dobanda medie pe titluri de stat a fost de 5,3%. Diferenta dintre cele doua valori procentuale este de 6,26%. Calculul a fost facut pentru fiecare dintre anii 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.

S-a calculat apoi ponderea acestei diferente in nivelul dobanzii anuale prevazuta de Codul de procedura fiscala; In 2014, ponderea acesteia a fost de 54,2%, cea mai scazuta din intreaga perioada 2010-2015. In 2010 aceasta a fost 60,8%, in 2011- 56,2%, in 2012- 60,3%, in 2013- 62,3%, in 2015 -54,3%. Din acest calcul a rezultat pentru fiecare an din cuprinsul perioadei o valoare anuala a dobanzii susceptibila a fi anulata;

Avand in vedere dificultatea operarii cu nivele de dobanda diferite in conditiile in care deciziile de stabilire a dobanzii se pot referi la diverse perioade, iar volumul dobanzilor corespunzatoare fiecarei perioade nu poate fi determinat, s-a apreciat ca alegerea nivelului minim dintre valorile mentionate mai sus este cea care ar trebuie adoptata din considerente prudentiale.

Procedura de aplicare a ordonantei de urgenta se va aproba in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, prin ordin al ministrului finantelor publice, in cazul creantelor administrate de catre organul fiscal central sau prin ordin al conducatorului institutiei sau autoritatii publice, in cazul obligatiilor de plata individualizate in titluri executorii transmise spre recuperare organului fiscal central.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

BNR a mentinut dobanda cheie la 2,5%. Isarescu: Creditul devine in sfarsit un motor al cresterii economice

Ioana Badulescu

INS: Salariul mediu net a crescut cu 14,3% in iunie, insa castigul real a fost cu doar 8,4% mai mare din cauza inflatiei

Ioana Badulescu

STATISTICA: Cu cat au crescut preturile in luna octombrie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult