Agentia Europeana a Medicamentului a aprobat folosirea vaccinului Moderna in UE

Agentia Europeana a Medicamentului a aprobat folosirea vaccinului Moderna in UE

Agentia Europeana a Medicamentului a aprobat miercuri folosirea vaccinului produs de compania americana Moderna la nivelul Uniunii Europene. Agentia recomanda Comisiei Europene sa emita autorizatia de punere pe piata, pe baza aceluiasi mecanism care a functionat si in cazul vaccinului Pfizer-BioNTech.

Agentia Europeana a Medicamentului recomanda folosirea vaccinului Moderna la persoanele de peste 18 ani, potrivit unui comunicat de presa emis miercuri.

Decizia a fost luata prin consens la nivelul Comitetului pentru Medicina Umana a Agentiei, dupa verificarea datelor privind calitatea, eficienta si siguranta, puse la dispozitie de producator.

Pe baza recomandarii Agentiei, Comisia Europeana urmeaza sa aprobe punerea conditionata pe piata a vaccinului Moderna. Cetatanii UE vor beneficia astfel de al doilea vaccin, dupa Pfizer-BioNTech.

Eficacitate indiferent de gen, rasa sau etnie
Testele vaccinului Moderna au inclus 30.000 de voluntari. Rezultatele au aratat ca vaccinul este eficient in proportie de 94,1%, potrivit comunicatului.

De asemenea, vaccinul a demonstrat eficienta de 90,9% la persoanele care prezinta risc crescut la COVID – boli cronice de plamani, inima, obezitate, boli de ficat, diabet sau HIV. Eficienta masurata nu a tinut cont de gen, rasa sau grup etnic.

Vaccinul Moderna se administreaza in doua doze (la fel ca Pfizer-BioNTech), la distanta de 28 de zile (fata de 21 de zile in cazul Pfizer-BioNTech).

Cele mai comune efecte secundare ale vaccinului sunt usoare sau moderate si trec dupa cateva zile: durere la locul injectiei, oboseala, frisoane, febra, dureri de cap, muschi sau incheieturi, stari de ameteala si voma.

Cum functioneaza vaccinul Moderna
Vaccinul Moderna functioneaza pe baza de mesager ARN, la fel ca cel produs de Pfizer-BioNTech. Odata administrat, vaccinul „invata” organismul sa dezvolte raspuns imun la proteina cu ajutorul careia virusul SARS-CoV-2 ataca celulele umane.

Articole asemănatoare

Presa germană: Un fost huligan ar putea ajunge președintele României

Fabritius: Este îngrijorător pentru România și pentru Europa că un populist s-a clasat pe primul loc

Șeful trupelor americane din Europa avertizează Pentagonul să nu retragă soldații din România și Polonia