ANAF: Taxele si impozitele pot fi platite si cu cardul bancar la ghisee
Breaking News Economie

ANAF are o noua conducere, care promite reducerea numarului de declaratii fiscale si informatizarea sistemului

Schimbari la ANAF. Mihaela Triculescu a fost demisa, luni, de la sefia insitutiei, in locul sau fiind numita Mirela Calugareanu, care a mai condus ANAF, intre 2017 si 2018, pe vremea cand Guvernul era condus de Mihai Tudose. Mirela Calugareanu promite reducerea numarului de declaratii fiscale si informatizarea sistemului.

Discutii pentru inlocuirea presedintei ANAF s-ar fi purtat inca din urma cu doua saptamani. Potrivit unui document dezvaluit recent de senatorul PNL Florin Citu, ANAF nu a reusit sa realizeze planul de incasari de venituri bugetare in martie si aprilie. Ministrul de finante, Eugen Teodorovici, a declarat, dupa schimbarea sefului fiscului, ca trebuie eliminate ”incompetenta, coruptia si politizarea” de la ANAF.

Noua sefa a ANAF, despre care Eugen Teodorovici spune ca este un ”fiscalist de exceptie”, promite schimbari majore „care vizeaza o eficienta si corecta colectare a veniturilor bugetului dar in egala masura si transformarea agentiei intr-o institutie transparenta si eficienta”. Potrivit acesteia, obiectivele sunt asigurarea unor servicii de calitate in relatia cu contribuabilii, simplificarea mecanismului de administrare fiscala, care sa sustina atat conformarea la declararea obligatiilor, cat si conformarea la plata obligatiilor, un rol important avandu-l si prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Noua sefa a ANAF a mai spus ca planul de masuri va cuprinde actiuni care vor incepe sa decurga in perioada imediat urmatoare. „Am hotarat ca incepand de saptamana viitoare vom supune consultarii publice aceste plan de eficientizare si transparentizare a ANAF, consultandu-ne atat cu reprentantii mediului de afaceri, cu reprezentantii organizatiilor profesionale, dar si cu reprezentanti ai mediului academic”

Printre masurile amintite de noul presedinte ANAF se numara reducerea numarului de formulare si declaratii pentru persoane juridice (pe site-ul Fiscului sunt in jur de 600 de formulare si declaratii pe care contribuabilii trebuie sa le depuna); evaluarea calitatii serviciilor acordate de catre ANAF din perspectiva contribuabililor; infiintarea scolii de fiscalitate; atragerea in sistemul fiscal de tineri absolventi din mediul academic.

Mirela Calugareanu a inlocuit-o pe Mihaela Triculescu in functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, conform deciziilor prim-ministrului publicate luni in Monitorul Oficial. Mihaela Triculescu (42 de ani) a fost numita la conducerea ANAF, in ianuarie 2019, dupa demiterea lui Ionut Misa.

Stiri pe aceeasi tema

ANAF a publicat noutatile legislative cu incidenta fiscala operate in prima parte a lunii octombrie

Delia Ion

Motiunea de cenzura nu s-a mai votat din lipsa de cvorum, unii parlamentari din PSD s-au imbolnavit inainte de vot

Cristiana Petrariu Bota

Sorin Grindeanu a fost desemnat premier de presedintele Iohannis. Reactiile partidelor

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult