ANAF - Ministerul Finantelor
Economie

ANAF, avertisment privind sistemul informatic. Intreaga activitate ar putea fi blocata

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se confrunta cu o problema care ar putea duce la blocarea activitatii. Sistemul informatic al institutiei ar putea ceda in orice moment, acesta functionand in prezent la o capacitate cu mult peste recomandarile tehnice. Conducerea ANAF atrage atentia ca o astfel de situatie ar putea conduce la blocarea intregii activitati sau chiar la pierderi de date.

Presedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, i-a informat pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul Finantelor, Viorel Stefan, cu privire la situatia existenta la Fisc. Potrivit sefului ANAF, sistemul informatic al institutiei functioneaza in prezent la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandarile tehnice de maximum 70%, ceea ce poate conduce la blocarea intregii activitati a institutiei, pe o perioada nedeterminata.

Bogdan-Nicolae Stan mai sustine ca la nivelul institutiei nu exista niciun contract in derulare pentru intretinerea infrastructurii IT si ca in perioadele de varf de activitate se produc sincope, care pot genera oprirea partiala sau totala a unor activitati ANAF, sau chiar pierderi de date din sistem.

„Conducerea ANAF a constatat ca din anii 2012 – 2013 au incetat investitiile importante in infrastructura (hardware, software, infrastructura fizica suport), in pofida recomandarilor ferme din Acordul de Imprumut dintre Romania si BIRD (Legea 212/2013) destinat Proiectului de Modernizare a Administratiei Fiscale. Potrivit acestui Proiect, Romania s-a angajat la momentul imprumutului ca va asigura continuitatea functionarii in bune conditii a sistemului informatic existent, pana la achizitionarea unui nou sistem informatic de administrare a veniturilor (RMS Cots). Precizam ca, in acest moment, nu exista la nivelul ANAF niciun contract in derulare pentru intretinerea infrastructurii hardware, software si de comunicatii”, se arata in comunicatul de presa transmis marti de ANAF.

Vezi si: Anunt important pentru toate firmele din Romania. ANAF si ITM schimba foaia cu agentii economici

ANAF, anunt privind ultimele schimbari in ceea ce priveste reducerea sarcinilor administrative ale contribuabililor

„Consecintele acestei stari de fapt sunt deosebit de grave, mai ales in perioadele de varf de activitate (cele din jurul datelor de depunere a declaratiilor fiscale si de plati a impozitelor), deoarece provoaca sincope in functionarea sistemului informatic. Aceste sincope pot genera oprirea partiala sau totala a unor activitati fundamentale ale ANAF, sau chiar pierderi de date din sistem.

De asemenea, defectarea serverelor sau a componentelor de comunicatii din teritoriu, implica alte riscuri de blocare a activitatii. Presedintele ANAF constata ca in ultimii ani, banii alocati institutiei in scopul investitiilor IT nu au fost utilizati decat intr-o proportie inadmisibil de scazuta. Consecinta neutilizarii sistematice a bugetului este, din pacate, o alocare sub necesitatile mentinerii in functiune a sistemului informatic in acest an, lucru pe care presedintele ANAF l-a adus la cunostinta ministrului Finantelor Publice.

Sistemul informatic al ANAF functioneaza in prezent la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandarile tehnice de maximum 70%, ceea ce poate conduce la blocarea intregii activitati a institutiei, pe o perioada nedeterminata.

In baza Memorandumului semnat cu Banca Mondiala, semnat in 2013, pentru modernizarea sistemului informatic, Agentia s-a angajat totodata sa puna bazele unui Centru de Date echipat corespunzator, demersul fiind inca nefinalizat.

O alta problema cu care se confrunta ANAF este intarzierea achizitionarii de servicii de mentenanta, intretinere si reparatii pentru Unitatea de Imprimerie Rapida a Agentiei Fiscale, fapt ce a generat ingreunarea organelor fiscale teritoriale cu activitati de printare, implicuire si expediere a tuturor actelor administrative si de executare, ceea ce poate afecta incasarile bugetare.

Tinand cont de situatia critica constatata in functionarea sistemului informatic central al ANAF, presedintele Bogdan – Nicolae Stan i-a adresat o informare domnului Sorin Grindeanu, prim-ministru al Romaniei”, se mai precizeaza in comunicatul ANAF.

Stiri pe aceeasi tema

Viitorii şefi ai Băncii Naţionale sunt audiaţi astăzi în Parlament.

Teodora Badescu

Lukoil a descoperit un zacamant de gaz in Marea Neagra, la 170 km de Constanta

Cristiana Petrariu Bota

Economia Romaniei a crescut cu 4% insa baza o reprezinta in continuare cresterea consumului

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult