11.4 C
România
20 octombrie 2020
Firmele care angajeaza elevi si studenti primesc ajutor financiar de la stat
Economie

ANAF poate suspenda activitatea unei firme si pentru diferente mici de bani in plus sau in minus

ANAF poate suspenda activitatea unei firme si in conditiile in care va gasi diferente mici de bani in plus sau in minus. Modificarea va fi adoptata de Guvern in perioada imediat urmatoare, insemnand maximum doua saptamani. Modificarea vine, potrivit premierului Victor Ponta, pentru a preveni unele excese ale inspectorilor ANAF, insa ramane de vazut daca aceasta masura isi va dovedi eficienta si in practica.

Astfel, potrivit modificarii care urmeaza a fi adoptata de Executiv, activitatea unei firme va fi suspendata de ANAF doar daca diferenta de bani gasita in plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocata in aceeasi zi daca este achitata o amenda reprezentand de zece ori suma constatata ca fiind neinscrisa in contabilitate.

Vezi si: Un inspector de la Directia Andifrauda Suceava, trimis in judecata pentru ca dezvaluia controalele ANAF

Premierul Victor Ponta a explicat modificarile, explicand ca este nevoie de o serie de „reglaje” care sa previna eventuale excese ale inspectorilor ANAF. El a aratat ca „daca ai 400 lei in plus in casa, platesti 4.000 lei si prima data te iert”. „A doua oara – asta ramane sa discutam – putem sa punem de 20 ori suma respectiva si a treia oara sa nu mai existe nicio amenda si sa se suspende activitatea”, a completat acesta.

„Nu vreau sa cadem in extrema cealalta, a unor abuzuri si lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis sa facem niste reglaje. Masura suspendarii activitatii unei companii sa poata fi luata doar daca diferentele gasite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plateste doar amenda. Atunci cand se ia masura suspendarii activitatii, aceasta sa poata fi revocata in aceeasi zi daca se plateste o amenda de zece ori suma constatata ca fiind neinscrisa in contabilitate Ai 400 lei in plus in casa? Platesti 4.000 lei si prima data te iert. A doua oara – asta ramane sa discutam – putem sa punem de 20 ori suma respectiva si a treia oara sa nu mai existe nicio amenda si sa se suspende activitatea”, a spus Ponta, citat de agentia de presa.

Potrivit premierului, 90% dintre informatiile prezentate public, cu firme inchise pentru datorii de 5 lei, nu erau adevarate.

Presa ultimelor zile a publicat mai multe cazuri in care inspectorii Directiei Antifrauda a ANAF au inchis numeroase magazine si localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din „bacsis” sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unitatilor acuzand inspectorii ANAF de exces de zel.

Stiri pe aceeasi tema

Proiectie FMI: Este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza Economica din 1930

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul a discutat cu reprezentantii ExxonMobil despre proiectul de explorare a resurselor de gaze naturale

Cristiana Petrariu Bota

INS: Salariul mediu net, in crestere in luna septembrie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult