ANAF - Ministerul Finantelor
Lifestyle

ANAF, precizari despre comunicarea actului administrativ fiscal

ANAF – Tema sesiunii de asistenţă online de miercuri de pe pagina de Facebook a institutiei a fost „Comunicarea actului administrativ fiscal”. Intrebarile si raspunsurile inregistrate le redam mai jos.

Intrebare A. Cat este perioada de gratie pentru plata deciziei de impunere din chirii? B. Cum se contorizeaza inceputul perioadei, tinand cont de cele doua moduri de informare: 1. Prin posta ; 2. In spatiul privat virtual.

Raspuns Agenția Națională de Administrare Fiscală Pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, plăţile anticipate se efectuează la date fixe (indiferent de data primirii sau nu a Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate/contribuţii de asigurări sociale) respectiv, acestea se efectuează în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

În cazul impunerilor efectuate după expirarea termenelor de plată menţionate anterior, contribuabilii au obligația efectuării plăților anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent. Sumele de plată stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Termenul menţionat se calculează de la momentul în care actul administrativ (decizia de impunere anuală) se consideră că a fost comunicat, astfel:
– în cazul transmiterii prin poştă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, data la care se confirma primire;
– în cazul emiterii şi comunicării acestuia prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, actul se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data transmiterii acestuia către contribuabil (împuternicit, după caz).

Intrebare: Care sunt obligațiile organului fiscal emitent privind comunicarea Actului administrativ fiscal in ordinea emiterii acestora-Instiintare de plată/Somație/Decizie de impunere/Titlu executoriu și când se emite Decizia de impunere?Mulțumesc! 2) Dacă poate fi făcută executare fără o hotărâre judecătoreasca dr infiintare a executării silite?

Raspuns Agentia Nationala de Administrare Fiscala Organul fiscal emite decizie de impunere ori de câte ori stabilește sau modifică baza de impozitare ca urmare a unei verificări documentare, a unei inspecții fiscale ori a unei verificări a situației fiscale personale, efectuate în condițiile legii.

În cazul în care debitorul nu își plătește de bunăvoie obligațiile fiscale datorate, organul fiscal competent, pentru stingerea acestora, procedează la acțiuni de executare silită, fără a fi nevoie de o hotărâre judecătorească pentru punerea în aplicare a executări silite.

Executarea silită începe prin comunicarea somației. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită. Somația este însoțită de un exemplar al titlului executoriu emis de organul de executare silită. In cadrul procedurii de executare silită se pot folosi succesiv sau concomitent modalitățile de executare silită prevăzute de Codul de procedură fiscală.

Intrebare: Daca un contribuabil nu primeste adresa de infiintare a popririi nici prin SPV, nici prin posta, de unde poate stii ca i-au fost poprite conturile? Bancile nu mai trimit adresele catre clienti

Raspuns Agenția Națională de Administrare Fiscală Modalitățile de executare silită nu fac parte din tema sesiunii de astăzi. Precizăm totuși că, dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare.  Adresa de înființare a popririi se comunică dupa 15 zile de la data comunicării somației.

Intrebare Anul acesta nu am primit pana la aceasta data, nici in SPV nici pe alta cale, decizia de impunere 250 privind regularizarea impozitului pe anul trecut – 2016, pentru PFA. Trebuie sa fac eu un demers suplimentar pentru a o obtine?

Raspuns Agenția Națională de Administrare Fiscală Potrivit prevederilor legale in vigoare, până la data de 15 septembrie a anului următor celui pentru care se face impunerea, organul fiscal central competent emite deciziile de impunere anuală pe baza datelor din declaraţiile privind veniturile realizate şi a celorlalte informaţii existente în evidenţa fiscală. Transmiterea acestora contribuabililor se face ulterior acestui termen.

Potrivit art. 48 alin. 1 și 2 din Codul de procedură fiscală, actul administrativ fiscal produce efecte din momentul în care este comunicat contribuabilului/plătitorului sau la o dată ulterioară menționată în actul administrativ comunicat, potrivit legii. Actul administrativ fiscal care nu a fost comunicat nu este opozabil contribuabilului/plătitorului și nu produce niciun efect juridic.

Nu este necesar niciun demers suplimentar pentru obținerea deciziei dar , în cazul în care doriți, ne menținem sugestia de a vă adresa organului fiscal în administrarea căruia vă aflați, singurul în măsură a vă furniza informații referitoare la situația dumneavoastră fiscală.

 

Articole asemănătoare

Cassava, leguma despre care Bill Gates spunea ca poate salva omenirea, cat pe ce sa ucida o romanca

Lucy Ionesco

Mihaela Radulescu, atac la comunitatea gay! Strategie de marketing pentru Romanii au Talent sau rautate?

Lucy Ionesco

Rugaciunea „Tatal Nostru” va suferi modificari, au anuntat reprezentantii Conferintei episcopale din Italia

Lucy Ionesco