8.6 C
România
30 octombrie 2020
Lista persoanelor cu datorii la stat, publicata de ANAF. Pe lista rusinii sunt peste 187.000 de romani
Economie

ANAF propune, printr-un proiect de ordin, modificarea si completarea prevederilor Ordinului nr. 587/2016

ANAF adaptează corespunzător formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, ca urmare a modificărilor legislative recente. Intr-un comunicat transmis presei se precizează că ANAF propune, printr-un proiect de ordin, modificarea și completarea prevederilor Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016, după cum urmează:

— actualizarea Nomenclatorului privind obligațiile de plată la bugetul de stat, prin introducerea unor poziții noi, ‘Impozit specific unor activități’, potrivit prevederilor Legii nr. 170/2016 și ‘Impozit pe veniturile din pensii’, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și eliminarea poziției ‘Impozit pe construcții’, potrivit art. 500 din Codul fiscal;

— modificarea și completarea, corespunzătoare, a Instrucțiunilor de completare a formularului 100 ‘Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat’.

Cele mai noi decizii luate de ANAF sunt aici

Modificările legislative sunt următoarele:

Prin Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, începând cu 1 ianuarie 2017, a fost prevăzută obligația de plată a impozitului specific pentru agenții economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 din lege.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal au fost modificate condițiile de încadrare a persoanelor juridice române în categoria microîntreprinderilor (plafon de venituri — 500.000 euro, de la 1 februarie 2017).

Potrivit prevederilor art. I pct. 1 din Legea nr. 2/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, începând cu data de 1 februarie 2017, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. Ca urmare, plătitorii de venituri din pensii au, în continuare, obligația reținerii și virării impozitului pentru veniturile din pensii care depășesc suma neimpozabilă lunară. Totodată, potrivit art. I pct. 3 și pct. 9 din același act normativ, plătitorii de pensii au fost eliminați din categoria plătitorilor de venit care au obligația depunerii formularului 112 ‘Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate’.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. I, pct. 6 din Legea nr.2/2017, pentru persoanele cu venituri din pensii contribuția de asigurări sociale de sănătate se suportă de la bugetul de stat.

Astfel, potrivit prevederilor legale menționate, plătitorii de venituri din pensii declară obligațiile de plată la bugetul de stat prin formularul 100 ‘Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat’, aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016.

Proiectele de acte normative, inițiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituției la adresa www.anaf.ro, domeniul INFO ANAF/ Transparența decizională. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relații Publice și Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr. 17, sector 5, București.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relații Publice și Mass-Media — cu mențiunea ‘Conf. Legii nr. 52/2003’, prin scrisori poștale, email sau fax.

Vezi si: Scandal intre ANAF si proprietarii de site-uri .ro: Protectia Datelor anunta o investigatie din oficiu! In ce conditii pot fi transmise datele cu caracter personal

ANAF, avertisment privind sistemul informatic. Intreaga activitate ar putea fi blocata

ANAF, precizari privind trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilor in anul 2017

Stiri pe aceeasi tema

SALARIZARE 2016. Proiectul Ordonantei privind salarizarea bugetarilor, in vigoare de la 1 august 2016

Cristiana Petrariu Bota

Unde s-au dus banii Armatei in ultimii 25 de ani

Cristiana Petrariu Bota

Site-ul immimvest.ro este functional, inscrierile online se vor desfasura in sesiune continua pana la sfarsitul anului 2020. Principiul de aprobare a finantarilor nu este primul venit – primul servit

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult