0.4 C
România
28 octombrie 2021
ANAF publica lista rusinii. Ai datorii la stat de peste 100 de lei? Vei aparea pe lista neagra a Fiscului
Economie

ANAF publica lista rusinii. Ai datorii la stat de peste 100 de lei? Vei aparea pe lista neagra a Fiscului

Masura neasteptata luata de conducerea ANAF. Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a emis un ordin potrivit caruia institutia va publica numele tuturor romanilor cu datorii la stat de peste 100 de lei. Pe lista neagra a Fiscului vor aparea numele persoanelor fizice care au obligatii fiscale de plata restante de peste 100 de lei, potrivit celor de la Gandul.

Astfel, pe lista neagră a ANAF vor fi trecute numele si prenumele datornicului, restanta exacta si localitatea domiciliului fiscal. Masura va fi aplicata odata conform unui ordin emis de seful ANAF si care a fost publicat, joi, in Monitorul Oficial.

Ordinul ANAF pune practic in aplicare prevederile noului Cod de procedura fiscala, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Potrivit ordinului ANAF, citat de cei de la Gandul, este vorba despre orice datorie restanta a persoanelor fizice la bugetul de stat. Poate fi vorba despre sume neachitate la impozitul pe venit, contributii sociale sau de sanatate survenite pe baza veniturilor din profesii liberale, activitati independente si alte tipuri de activitati.

Potrivit consultantului fiscal Adrian Benta, citat de Ziarul Financiar, pot fi luate in considerare si datoriile PFA.

Citeste si: ANGAJARI ANAF: 1.000 de locuri de munca, salariul minim al unui debutant la ANAF porneste de la 2.100 lei

ANAF vrea sa scape de imaginea de institutie corupta printr-o campanie publicitara ampla

Surse din ANAF au explicat că ordinul preşedintelui ANAF a fost dat pentru a publica datoriile persoanelor fizice cu mari averi, care au restanţe la bugetul statului. Primele date vor fi publicate în luna aprilie şi vor consemna datoriile persoanelor fizice la sfârşitul lunii martie.

Un raport al Curţii de Conturi pe 2014 arată că persoanele fizice reprezintă o parte infimă, de doar 3,5% din totalul arieratelor înregistrate la ANAF şi că activitatea de recuperare a Fiscului ar trebui să se concentreze pe marii contribuabili datornici la stat.

Stiri pe aceeasi tema

Daniel Daianu: Romania are o problema majora cu veniturile fiscale

Cristiana Petrariu Bota

Directia Antifrauda, anunt pentru firmele si contabilii care inregistreaza facturi false

Cristiana Petrariu Bota

Marile companii private listate la Bursa de la Bucuresti nu vor plati dividende trimestriale, masura care permite banilor sa circule mai repede

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult