Anca Jurma, sefa interimara la DNA: Voi continua lupta pe care DNA a inceput-o acum 15 ani. Institutia trebuie sa ramana independenta
Breaking News Social

Anca Jurma, sefa interimara la DNA: Voi continua lupta pe care DNA a inceput-o acum 15 ani. Institutia trebuie sa ramana independenta

Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să rămână independentă şi relevantă, a declarat joi procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, la preluarea mandatului. De partea sa, procurorul general Augustin Lazăr a spus că lupta anticorupţie va continua cu fermitate. Anca Jurma a fost delegată ca șefa a Direcției Naționale Anticorupție pentru o perioadă de șase luni.

Şefa interimară a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Anca Jurma, a spus că DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea îl oferă: combaterea corupţiei. DNA trebuie să rămână o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România încă se confruntă cu corupţia, a spus ea.

În primul rând, vreau să mulțumesc conducerii Ministerului Public, domnului procuror general pentru susținerea pe care o arată în mod constant Direcției Naționale Anticorupție. De asemenea, îi mulțumesc doamnei Laura Codruța Kovesi pentru întreaga activitate desfășurată în fruntea DNA.

DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât și o autoritate națională anticorupție, în sensul convenției ONU împotriva corupției. Direcția are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă, și anume combaterea corupției la nivel înalt. DNA va trebui să rămână în continuare o instituție independentă și relevantă atâta timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupției.

În ceea ce mă privește, voi încerca, atât cât îmi va sta în putință, să asigur un interimat echilibrat, să continuăm, împreună cu colegii din DNA, munca pe care această instituție a început-o acum 15 ani. Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturilor fundamentale ale cetățeanului”, a declarat Anca Jurma.

Procurorul general Augustin Lazăr a spus la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, că „prima prioritate a DNA şi a Parchetului General” va fi că, în România, lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este „exact persoana” de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror-şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ulterior fiind numită consilier al procurorului-şef al DNA.

De partea lui, procurorul general Augustin Lazăr a spus joi la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA că „prima prioritate a DNA şi a Parchetului General” va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate.

El consideră că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este „exact persoana” de care este nevoie acum la DNA.

Cea de-a doua prioritate, potrivit lui Lazăr, este ca aplicarea legii anticorupţie să se facă în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de apărare a drepturilor fundamentale.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, în urma deciziei Curţii Constituţionale.

Stiri pe aceeasi tema

Parteneriatul Estic al UE se desfasoara joi si vineri in Letonia. Fostele republici sovietice privesc cu scepticism reuniunea UE

Cristiana Petrariu Bota

Rugaciune la Fecioara Maria si nu vei fi lasat niciodata

Ioana Badulescu

Avertisment BNR: Introducerea unei taxe pe active va avea un efect aproape devastator asupra sistemului bancar romanesc

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult