22.8 C
România
4 octombrie 2023
Andrei Nastase a contestat la Curtea de Apel decizia privind invalidarea mandatului sau. La Chisinau oamenii au iesit in strada: Pana aici, ne-am saturat!
Breaking NewsExterne

Andrei Nastase a contestat la Curtea de Apel decizia privind invalidarea mandatului sau. La Chisinau oamenii au iesit in strada: Pana aici, ne-am saturat!

Peste Prut, Judecătoria Chişinău a luat o decizie care a provocat deja o undă de șoc: instanța a invalidat alegerile locale care au avut loc în capitala Republicii Moldova în 3 iunie, alegeri câștigate de Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, cu 52,08% din voturi, faţă de 47,43% din voturi cumulate de candidatul socialiştilor, Ion Ceban. Andrei Năstase a contestat, miercuri, la Curtea de Apel decizia de marți seara a Judecătoriei Chișinău privind invalidarea mandatului său. „Eu voi continua lupta politica, sper si cu ajutorul partenerilor interni si externi”, a spus Andrei Nastase la RFI. 

Situatia de la Chișinău va fi discutată mâine dimineață în comisia de afaceri externe a PE, care a chemat Serviciul de Acțiune Externă să prezinte situația creată de anularea rezultatului alegerii lui Andrei Năstase.

Anterior deciziei instanței, Partidul Socialist a cerut să se declare nule alegerile locale anticipate pe motiv că Andrei Năstase ar fi organizat acţiuni electorale în ziua celui de-al doilea tur de scrutin. Până se va clarifica situația, primăria Chişinău urmează să fie condusă deocamdată de viceprimarul Ruslan Codreanu.

La Chișinău, primarul ales, Andrei Năstase a contestat, miercuri, la Curtea de Apel decizia de marți seara a Judecătoriei Chișinău privind invalidarea mandatului său. Timp de trei zile instanța urmează să se pronunțe dacă validează alegerile din 3 iunie sau menține în vigoare decizia primei instanțe. Locuitorii capitalei merg și astăzi la protest. De această dată, în fața Primăriei capitalei.

Citeste si: Mandatul lui Andrei Nastase la Primaria Chisinau, INVALIDAT, alegerile au fost anulate. Functia de primar interimar al Chisinaului va fi asigurata de Ruslan Codreanu pana la noul scrutin

”Până aici! Ne-am săturat! Ieșim la protest să ne apărăm votul!”, astfel sunt îndemnați locuitorii capitalei să iasă la mitingul de astăzi, la ora 17.30.

Noul edil ales al Chișinăului, Andrei Năstase susține că ”votul exprimat de cetățenii responsabili la 3 iunie a fost desconsiderat de mafie”. ”Aseară, sub paravanul nopții, alegerile locale din Chișinău au fost invalidate sub pretexte ridicole, total inconsistente. Deci, vom lupta în continuare. Ne întâlnim la primăria capitalei pentru a ne apăra votul. Împreună, doar împreună, vom reuși și de această dată”, susține Andrei Năstase.

Organizatorii manifestației sunt Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat din Moldova.

”Justiția controlată de Plahotniuc a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor. Ei au scuipat și au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preț – votul nostru. Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară – decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor – ne vom apăra votul cu orice preț!”, afirmă organizatorii.

După decizia prin care alegerile locale au fost declarate nule, reacțiile au continua și astăzi. Președintele moldovean, Igor Dodon afirmă că hotărârea instanței ridică multe semne de întrebare. ”Acum, Andrei Năstase a fost victimizat și izbăvit de povara conducerii Chișinăului, cu care el nu s-ar fi isprăvit, din cauza incompetenței sale și lipsei de experiență administrativă”. ”Totodată, înțelegem că cineva se teme tare ca socialiștii să nu beneficieze de sprijin din străinătate în alegerile parlamentare. Precedentul lui Năstase, care a profitat de susținere directă de la politicieni străini în campania electorală, eurounioniștii de la guvernare l-au considerat prea periculos în perspectiva parlamentarilor”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Și democrații au comentat hotărârea Judecătoriei Chișinău.”Decizia este una sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice, pentru a înțelege ce a stat la baza ei. Acest lucru va fi posibil în momentul în care va fi făcută publică motivarea ei. Decizia nefiind una definitivă, este supusă căilor de atac la instanțele superioare. PDM va urmări cu atenție modul în care vor evolua mai departe lucrurile pe acest subiect și va veni cu noi comentarii, declară Vitalie Gamurari, putătorul de cuvânt al Partidului Democrat.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu susține că de fapt justiția controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democrației din Moldova – a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor. ”Prin decizia fără precedent Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară – decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, după decizia de invalidare a alegerilor locale.

Potrivit Codului Electoral, până la alegerile locale ordinare din 2019, nu mai pot fi organizate scrutine noi.

Related posts

Mircea Geoana a fost numit adjunct al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg

Lucy Ionesco

Principesa Margareta, noul sef al Familiei Regale: Tara l-a pierdut pe Regele Mihai I. Incepe un nou timp pentru Casa Regala a Romaniei

Lucy Ionesco

Alegeri locale 2020 – Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati sa-si aleaga primarii

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult