21.1 C
România
24 septembrie 2023
Legea privind plata drepturilor salariale castigate in instanta de profesori a fost adoptata de senatori
Social

Angajatii din Invatamant aflati in concediu medical pierd aproximativ 20 la suta din venit, sustine FSLI

Angajatii din Invatamant sunt afectati de prevederile Codului Fiscal, prin care a fost stabilita noua formula de calcul a salariului acordat in timpul concediului medical, sustine Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), care precizeaza ca „angajatii din educatie aflati in concediu medical pierd aproximativ 20 la suta din venit, din cauza noii formule de calcul”.

„Cerem Guvernului Romaniei sa intervina de urgenta pentru modificarea acestor prevederi, care lovesc inclusiv in bolnavii de cancer sau in femeile care tocmai au nascut ori urmeaza sa aduca pe lume un copil”, se arata in comunicatul Federatiei.

Potrivit FSLI, „in urma aplicarii OUG 3/2018, privind unele masuri fiscal-bugetare, angajatii aflati in concediu medical primesc, in medie, cu 20 la suta mai putini bani”.

„Modificarea ii afecteaza si pe bolnavii de cancer. Avem, astfel, cazul unui profesor diagnosticat cu cancer, care se afla in concediu medical si care a primit in luna ianuarie 2018 un venit de 1.572 de lei, in conditiile in care in ianuarie 2017 avea un venit de 1.835 de lei. In aceasta situatie se afla inclusiv femeile aflate in concediu medical, dupa ce au dat nastere copiilor. Ele sunt lovite de doua ori de Guvern. O data, la plata concediului medical pre si post natal, apoi la calculul indemnizatiei de crestere a copilului. De exemplu, un cadru didactic care se afla in concediu medical, dupa nastere, a primit in luna, ianuarie 2018, suma de 2.165 de lei, in conditiile in care in luna decembrie a anului trecut avea un venit de 2.587de lei”, arata federatia.

FSLI avertizeaza ca „nu doar salariatii din invatamant sunt in aceasta situatie, ci toti angajatii din sistemul public sau chiar din privat”.

Simion Hancescu, presedintele FSLI, a declarat ca „este cutremurator sa vezi negru pe alb, pe fluturasul de salariu, cum veniturile unui coleg, cadru didactic, care a fost diagnosticat cu o boala deosebit de grava, scad. El primeste bani mai putini, in conditiile in care are nevoie de fiecare leu dintr-un salariu destul de mic, din care trebuie sa isi cumpere si medicamente. Daca Guvernul Romaniei si-a propus sa faca revolutia fiscala cu acesti oameni: bolnavi sau mame, atunci spunem un singur lucru: scepticismul din Palatul Victoria e o condamnare pentru oamenii aflati in aceasta situatie. Premierul Viorica Dancila trebuie sa ia masuri de urgenta, altfel ar trebui sa fie constienta ca va purta pe umeri povara dramelor pe care o ordonanta facuta intr-un birou le provoaca”.

Related posts

REZIDENTIAT 2016. Metodologia pentru examenul de Rezidentiat 2016. Inscriere, desfasurare examen, ocupare locuri si posturi

Lucy Ionesco

Profesor roman la Harvard: Sistemul de educatie din Romania este blocat in comunism. In alte parti de lume, toleranta la chiulit, copiat si „merge si asa” este zero

Lucy Ionesco

Nelu Tataru a anuntat ca Unitatile de Primiri Urgente vor avea teste rapide pentru evaluarea celor cu simptome

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult