O serie de masuri ale Guvernului au intrat in vigoare incepand cu data de 1 Martie 2017. Cea mai importanta ii vizeaza pe pensionari, care vor avea o pensie minima garantata plafonata la la 520 de lei, fata de 400 de lei, cat era pana in prezent. Cel putin un milion de oameni vor avea venituri mai mari, dupa ce pensia minima creste la 520 de lei, aceasta masura avand un impact bugetar de peste un miliard de lei, potrivit datelor Consiliului Fiscal. Dar sunt si masuri care nu se aplica de la 1 martie. Una dintre acestea vizeaza amanarea TVA-ului zero la tranzactiile imobiliare, iar vestile proaste vin si pentru angajatii din sistemul de sanatate, care nu vor mai primi sporurile promise.
Alte masuri au fost amanate si asteapta aprobarea Parlamentului, dupa ce initiativele au fost depuse in legislativ de liderul PSD Liviu Dragnea. Aceste masuri se refera la o serie de elemente fiscale: TVA 0 pentru tranzactii imobiliare, TVA 0 pentru publicitate, TVA 0 pentru materiile prime in agricultura, dar si pentru cladirile care au ca destinate scopuri sociale.
In prezent, aceasta initiativa astepata aprobarea Parlamentului, potrivit Antena 3.
Cresterea pensiilor vine dupa ce alte masuri fiscale cu caracter social au intrat deja in vigoare. Reducerea impozitului pentru micro-intreprinderi se aplica de la 1 februarie. Noua masura a introdus o cota de impozitare de 1% pentru firmele cu cel putin un salariat, in conditiile in care, pana acum, impozitul era dublu.
Sunt, insa, si cateva masuri amanate. TVA zero la vanzarea locuintelor sub 450.000 de lei sau pentru publicitate nu se mai aplica de la 1 martie. De asemenea, nu se aplica nici reducerea TVA pentru materiile prime si serviciile din agricultura.
Totodata, nici angajatii din sistemul de sanatate nu vor mai primi sporurile promise, care ar fi trebuit sa ajunga la 85% din salariul de baza.
Amintim ca Guvernul a elaborat un proiect de Hotarare care prevedea acordarea de sporuri personalului din sanatate, incepand de la 1 martie 2017, care ar fi putut ajunge, dupa caz, si la 85% din salariul de baza.
Noile sporuri, al caror cuantum este stabilit si el prin proiectul de hotarare, la fel si condiţiile de acordare, urma sa se aplice la salariile din Sanatate care au fost marite incepand cu luna august a anului trecut, in baza OUG 57 din 2015. Guvernul mentine in 2017 sporurile acordate salariatilor din Sanatate care muncesc la xerox, la PC, la arhiva, dar si liftierilor.
Iata ce sporuri si ce cuantumuri urmau sa fie acordate angajatilor din Sanatate de la 1 martie. Spor de pana la 85% din salariul de baza pentru conditii de munca deosebit de periculoase pentru:
– personalul din cadrul direcţiilor de sănătate publică și al Institutului Național de Sănătate Publică care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave cu potențial mare de extindere stabilite de Ministerul Sănătății;
– personalul sanitar care îşi desfăşoară activitatea în laboratoarele de microbiologie din cadrul direcţiilor de sănătate publică, care lucrează teste HIV/SIDA;
– personalul încadrat în secții/compartimente pentru arși.