ANM a emis o alerta Cod Portocaliu de ninsori si frig valabila pana la 1 Martie. Vor fi temperaturi glaciare in toata tara

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu februarie 25, 2018 12:30

ANM a emis o alerta Cod Portocaliu de ninsori si frig valabila pana la 1 Martie. Vor fi temperaturi glaciare in toata tara

Cateva zile ne mai despart de 1 martie, insa vremea ne ia prin surprindere si ne aduce temperaturi glaciare, cu 10, chiar 15 grade mai scazute decat media normala a perioadei. Centrul National de Prognoza Meteo din cadrul ANM a emis o avertizare Cod Galben pentru perioada 25 februarie, ora 03.00, 1 martie, ora 10.00. Aria ninsorilor se va extinde incepand de luni. 

În acest interval frigul va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.

Din această noapte, și până duminică noapte (25/26 februarie), în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului și Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. 

Vântul va avea intensificări în medie cu 45…50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55…65 km/h.

De mâine de la ora 03.00 până pe 1 martie temperaturile vor fi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua și se va intra în avertizarea Cod Portocaliu. 

În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă. 

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Luni dimineață aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Administraţia Naţională de Meteorologie va emite alte mesaje privind evoluția și intensitatea acestor fenomene.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.