METEO 18 MARTIE
Meteo

ANM, precizari despre furtuna de duminica: Un aer frontal extrem de rece a cuprins vestul Romaniei, iar temperatura a scazut brusc de la 32 la 16 grade Celsius

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a adus o serie de precizari despre furtuna devastatoare de duminica, care a ucis opt oameni si a ranit aproape 140. Potrivit explicatiilor meteorologilor, un aer frontal extrem de rece a cuprins vestul Romaniei, iar temperatura a scazut brusc de la 32 la 16 grade Celsius, iar diferenta mare de temperatura a dus la violenta fenomenelor.

Elena Mateescu, director executiv ANM, a precizat ca temperatura a scazut rapid, viteaza de deplasare a norilor fiind foarte mare.

„Acest front atmosferic s-a format in Europa centrala si a ajuns in spatiul geografic al Romaniei in jurul orei 15.00. ANM a anticipat schimbarea vremii in partea de vest, centru si nord a tarii si anume ca urmeaza sa avem fenomene specifice instabilitatii atmosferice. Aceste avertizari sunt transmise conform fluxului operational catre autoritatile publice centrale”, a spus Elena Mateescu.

Furtuna violenta in Romania, soldata cu 8 morti si peste 140 de raniti. Timis, cel mai afectat judet

Potrivit directorului ANM, in data de 17 septembrie, aerul frontal extrem de rece a abordat in jurul orei 15.00 partea de vest a Romaniei cand brusc temperatura maxima a aerului de la 32 de grade a scazut la 16 grade in mai putin de jumatate de ora.

„Cand o masa de aer de origine tropicala foarte calda este inlocuita intr-un timp foarte scurt de o masa de aer mai rece, cu cat diferenta de temperatura este mai mare cu atat violenta fenomenelor are o amploare deosebita(…). La 15.06 a fost emis primul cod galben pentru Timis si Arad. La acel moment structura acelor celule indica astfel de limite, ulterior operatorul radar la 15.28 a emis primul cod portocaliu”, a adaugat directorul ANM.

Articole asemănătoare

Cum va fi VREMEA saptamana viitoare. Prognoza meteo pentru perioada 16 – 18 martie

Lucy Ionesco

PROGNOZA METEO: Vremea se schimba, vor fi ploi si vijelii cel putin pana miercuri

Bogdan

Prognoza meteo pana pe 26 martie: Va ploua in intreaga tara pana la sfarsitul lunii

Lucy Ionesco