EconomieBreaking News

ANPC: Va fi confiscat profitul benzinariilor care au crescut nejustificat pretul carburantilor

Situatia tensionata creata in jurul benzinariilor de pe intreg cuprinsul tarii, dupa aparitia zvonurilor legate de o imnenta scumpirea a combustibililor, a atras atentia ANPC. Directorul acestei institutii ia in considerare sanctionarea tuturor proprietarilor de benzinarii care au crescut artificial preturile la benzina si motorina. El va propune ca acestor comercianti sa li se confiste profiturile obtinute de pe urma majorarii incorecte a preturilor de vanzare a combustibililor.

Horia Constantinescu a tinut sa precizeze ca a institutia pe care o conduce a primit numeroase sesizari din partea celor care s-au considerat afectati de deciziile benzinariilor si ca sanctiunea propusa „ar putea fi o masura mai dura decat o amenda de maximum 100.000 de lei”.

Multi clienti ai benzinariilor au remarcat cum „preturile carburantilor se modificau in fata lor”, astfel de initiative indoielnice ale comerciantilor putand fi incluse in randul practicilor comerciale incorecte.
„Am cerut motivarea preturilor. Luam nota explicativa clara de la fiecare dintre sefii punctelor de lucru. Daca vinzi stocurile vechi la alt pret, din punctul meu personal de vedere, vorbim de o practica comerciala incorecta. Cand vorbim de stocuri achizitionate in perioada in care nu se justifica nicio majorare, nu intelegem de ce s-a facut. Cu ANAF verificam documentele fiscale”, a declarat Horia Constantinescu.

Intrebat ce mesaj are pentru benzinarii care au crescut pretul nejustificat, el a raspuns ca atunci cand vor fi incheiate controalele, se iau in calcul sanctionarea pentru practici comerciale incorecte si ca vor fi emise decizii pentru fiecare in parte.

„Analizam daca unii dintre comercianti au majorat pretul doar pentru ca au facut-o si altii. Putem vorbi de o initiativa de tip cartelar, nu e nicio justificare daca vecinul a majorat pretul sa o fac si eu”, a afirmat Constantinescu.

Intrebat in legatura cu sanctiunile care pot fi aplicate, presedintele ANPC a raspuns ca este vorba despre incetarea practicilor comerciale incorecte si se ia in calcul confiscarea veniturilor obtinute cu pretul artificial majorat: „Aceasta sanctiune complementara e mai dura decat o sanctiune de pana la 100.000 de lei pe care cu siguranta o vom aplica.Masura complementara a retragerii banilor obtinuti in perioada contraventiei e la fel de dura daca suma e mai mare”.

Articole asemănătoare

In Marea Britanie au fost confirmate alte doua cazuri noi de coronavirus

Lucy Ionesco

Ministerul Finantelor: Impozitul pe venit va scadea la 10%, TVA la 18%, se ia in calcul si reducerea impozitului pe veniturile persoanelor fizice

Lucy Ionesco

SALARIZARE 2017. Ce se intampla cu salariile profesorilor, in conditiile in care Guvernul nu a adoptat OUG prin care salariile din invatamant urmau sa creasca cu 15%

Lucy Ionesco